brommer kopen

Brommer kopen waar op letten

‘Waar moet ik opletten bij het kopen van een brommer?’, vraagt u zich misschien af. Let bij het kopen van een brom- of snorfiets goed op waar en van wie u hem koopt. Kijk ook naar de staat van het voertuig en blijf scherp tijdens de overdracht.

Een brommer of scooter kopen

Of u nou kiest voor een nieuwe brommer/scooter of een tweedehands exemplaar, er zijn 5 dingen waar u goed op moet letten.

Is de verkoper betrouwbaar?

Het is natuurlijk het veiligst om de brommer of scooter bij een erkende handelaar te kopen. U kunt altijd even kijken of de handelaar aangesloten is bij de BOVAG. Mocht u hem bij een particulier een niet-erkende handelaar kopen, let dan extra goed op. Zijn de gegevens van de verkoper hetzelfde als op het kentekenbewijs en is de deal niet te mooi om waar te zijn?

Verkeert het voertuig in goede staat?

Vooral bij tweedehands voertuigen is dit een aandachtspuntje. Vraag sowieso of het voertuig ooit een ongeluk of flinke schade heeft gehad. Controleer de bromfiets verder altijd op roestvorming, schade en eventueel ontbrekende onderdelen.

Rijdt het voertuig goed?

Maak altijd een proefrit voordat u het voertuig koopt. En test alles goed. Werken de panelen, knoppen, lichten, richtingaanwijzers en remmen? Zit het zadel goed? Hoort u geen gekke geluiden tijdens het rijden? En niet geheel onbelangrijk: is het voertuig opgevoerd? Goed om alvast bij stil te staan, een opgevoerde brommer of scooter is nooit verzekerd.

Verloopt de overdracht goed?

Bij aankoop van een brommer of scooter moet het kentekenbewijs op uw naam gezet worden. Een erkende dealer kan dit zelf regelen, particulieren kunnen dit regelen bij de grotere postkantoren. Let er ook goed op dat u alle sleutels krijgt.

Is er een verzekering afgesloten voor het voertuig?

U bent verplicht uw brommer of scooter minimaal WA te verzekeren. Bij een bromfiets jonger dan 5 jaar kiezen de meeste klanten voor onze Allriskverzekering. Lees meer over de verschillen tussen een allrisk- en een WA verzekering .

Tweedehands brommer kopen tips

Liever geen spiksplinternieuwe brommer, maar een tweedehands exemplaar? Let dan op het volgende:

Bouwjaar VS kilometerstand

Denkt u bij een advertentie: ‘Dit is te mooi om waar te zijn?’, dan is dat ook vaak zo. Hou er rekening mee dat de meeste brommerrijders tussen de 2.000 en 5.000 kilometer per jaar rijden. Heeft u een scooter op het oog die 10 jaar oud is en een kilometerstand van 5.000? Dan zit er waarschijnlijk een luchtje aan.

Vergeet geen testrit te maken

Het is een inkoppertje, maar vergeet geen testrit te maken. Dit is hét moment om te ontdekken of het wel de brommer is die u zoekt. Let tijdens het rijden op gekke geluiden en controleer de brommer op eventuele roestvorming en missende onderdelen. De banden en remschrijven verdienen ook extra aandacht. Het kan daarnaast geen kwaad om te vragen of de brommer pas schade heeft gehad op betrokken was bij een ongeluk.

Neem extra paar ogen mee

Een bromfiets kopen is niet iets wat u iedere dag doet. Neem daarom iemand mee naar de kijkafspraak. Het liefst iemand die verstand heeft van brommers. Samen ziet u meer dan alleen en is de kans op een miskoop dus kleiner.

Controleer de uitlaat

Altijd een goed idee: de temperatuur van de uitlaat checken en het motorblok bekijken.

Als de brommer bij aankomst warm is, dan is dat een signaal dat er iets aan de hand is. Waarschijnlijk start hij dan niet optimaal, waardoor de verkoper hem alvast warm heeft gereden. Reden genoeg om verder te kijken.

Durf te onderhandelen

Het grote voordeel van een tweedehands brommer kopen, is dat u makkelijker kunt onderhandelen over de prijs. Door op internet te speuren weet u zo hoeveel de brommer ongeveer waard is. Wil de verkoper niets van de prijs af doen? Dan is het sluiten van een deal nog een optie. Denk aan een gratis windscherm of een brommerhoes.

Bereken uw premie