Dit betekenen de kleurcodes

Laatst gewijzigd op: 26 januari 2017

Groen, geel, oranje of rood. Het KNMI gebruikt deze waarschuwingskleuren als het weer een risico is. Maar weet u wat deze codes precies betekenen?

Dit betekenen de kleurcodes

Als het glad is, flink waait, er onweersbuien op komst zijn of het extreem warm of koud is, waarschuwt het KNMI ons met speciale kleurcodes. Deze weerwaarschuwingen worden per provincie gegeven, omdat het vaak plaatselijk glad is of extreem veel regent. In Limburg kan dus code geel gelden, terwijl er bij u geen wolkje aan de lucht is. Het KNMI gebruikt de volgende kleurcodes:

Code groen

Eigenlijk maakt de kleur van deze code al duidelijk dat er niets aan de hand is. Bij code groen is het weer niet bijzonder en is er dus ook geen kans op gevaarlijke weersituaties.

Code geel

Code geel is een seintje om extra alert te zijn, want er is kans op gevaarlijk weer. In Nederland komt deze code het meeste voor. 48 Uur voordat het glad wordt, flink gaat regenen of een ander weerfenomeen optreedt, wordt deze code uitgegeven. Het is dan voor minimaal 60% zeker dat dit weer er ook echt komt.

Code oranje

Code oranje is een voorbereiding op gevaarlijk of extreem weer. De kans op schade, letsel of veel overlast door het weer is dan groot. 24 Uur van tevoren kan code oranje worden afgegeven als de kans op extreem weer 60% of meer is.

Code rood

Code rood is een echt weeralarm; er is extreem weer op komst. Het weer kan dan een grote impact hebben op de samenleving. Denk aan veel schade, letsel en overlast. Deze code wordt op zijn vroegst 12 uur van te voren uitgegeven. Ook als er maar een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn, kan code rood gelden.

Hoe bepaalt het KNMI deze kleurcodes?

Het bepalen van kleurcodes is geen nattevingerwerk. Het weer wordt 24 uur per dag, 7 dagen per week in de gaten gehouden door deskundigen. Er zijn speciale drempelwaarden vastgesteld voor verschillende kleurcodes en elk weertype. Het gebied is hierbij belangrijk. Alleen als het groter is dan 50x50 kilometer wordt code oranje uitgegeven. Bij code rood wordt zelf eerst een impactanalyse gedaan. In de toekomst hoopt het KNMI de weerwaarschuwingen meer te kunnen personaliseren op plaats en tijd. Benieuwd naar de weerwaarschuwingen in heel Europa? Die vindt u hier. [bron: knmi.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?