De grootste fabels over winterbanden

Laatst gewijzigd op: 13 november 2017

Winterbanden zijn onmisbaar in de winter. Maar heb je deze banden ook nodig bij een zachte winter? En zijn 2 winterbanden al genoeg?

De grootste fabels over winterbanden

Bij een zachte winter heb je geen winterbanden nodig

Winterbanden hebben een andere profiel en een andere rubbersamenstelling, waardoor ze meer grip geven dan zomerbanden. Dat zorgt voor een kortere remweg en minder slipgevaar. Al vanaf ongeveer 7 graden Celsius rijd je beter met winterbanden. Ze bewijzen dus niet pas hun nut als het vriest of sneeuwt. Zelfs bij een zachte winter zijn deze winterse banden een stuk veiliger.

Als je zomerbanden iets leeg laat lopen, heb je winterbanden

Niet alleen de luchtdruk van zomer- en winterbanden is anders, maar ook het soort rubber. Hoe koud het buiten ook is, winterbanden blijven flexibel door het speciale soort rubber. Zomerbanden worden daarentegen te hard als het koud is en verliezen dan hun grip. Het is dus onmogelijk om zomerbanden tot winterbanden te transformeren door ze iets leeg te laten lopen. Het is zelfs levensgevaarlijk om met zachte (zomer)banden te rijden.

Winterbanden zijn verplicht in Nederland

Nee, winterbanden zijn niet verplicht in Nederland. Wel in Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden en Zwitserland. Iets om rekening mee te houden als u op wintersport gaat. In deze landen kan het niet gebruiken van winterbanden zelfs een rol spelen bij de aansprakelijkheid bij een aanrijding of een ander ongeluk.

Sneeuwkettingen zijn overbodig als je winterbanden hebt

Alleen met winterbanden rijden als er sneeuw ligt, is alles behalve verstandig. Leg in de winter daarom standaard sneeuwkettingen in de achterbak. Houd er wel rekening mee dat u met sneeuwkettingen niet harder dan 50 kilometer per uur mag rijden.

Met 2 winterbanden rijd je al een stuk veiliger

Beter geen winterbanden dan 2 winterbanden. Verschillende banden onder de auto zorgt voor onvoorspelbaar rijgedrag. Investeer liever in een set winterbanden. Uiteindelijk bent u ook niet duurder uit. Heel logisch: door op 2 sets banden te rijden, slijten ze ook minder snel.

In de zomer kun je met winterbanden blijven rijden

Winterbanden zijn niet gemaakt voor zomerse temperaturen. Vergelijk het met schoenen: niemand draagt in de zomer sneeuwschoenen of in de winter slippers. Natuurlijk komt de auto in de zomer gewoon vooruit als de winterbanden nog onder de auto zitten. Alleen slijten de banden een stuk sneller, waardoor het profiel achteruit gaat. Zonde!

De bandenspanning van winterbanden meten, is onzin

Ook al zitten winterbanden niet het hele jaar onder uw auto, toch is het verstandig om eens in de 2 maanden de bandenspanning te controleren. Wanneer het buiten kouder wordt, daalt namelijk de spanning van de banden. Rijden op zachte banden is vragen om problemen. De banden hebben dan minder grip, een slechtere wegligging en een langere remweg. De kans op ongelukken is dus veel groter.

Winterbanden en all season banden zijn praktisch hetzelfde

Wie kijkt naar het profiel van een all season band en een winterband, ziet duidelijk verschillen. All season banden hebben minder grip en zijn daarom niet geschikt voor winterse taferelen. Denk aan een besneeuwde helling op rijden of een beijzelde weg trotseren. Met winterbanden onder uw auto is dat geen probleem.

Winterbanden kun je prima tweedehands kopen

Tweedehandse winterbanden op de kop tikken, is niet zonder risico’s. Naast dat het de vraag is of de banden onder uw velgen passen (altijd checken!), kunnen de banden ook te oud zijn, beschadigd zijn of te weinig profieldiepte hebben. Nieuwe winterbanden hebben een profieldiepte van 8 mm, het absolute minimum is 4 mm. Met een speciale profieldieptemeter kunt u dit checken. Kijk voor de leeftijd van de band naar de DOT-code, die vindt u op de zijkant van de band. Na een jaar of 6 zijn banden meestal aan vervanging toe. Vindt u de DOT-code abracadabra? Lees dan hier hoe u deze code moet lezen. [bron: rtlnieuws.nl, bridgestone.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?