Heeft iedereen een hittemelder en gasmelder nodig?

Laatst gewijzigd op: 7 december 2017

Dat een rookmelder onmisbaar is, staat vast. Maar geldt dat ook voor een hittemelder en gasmelder? Wij zochten het voor u uit.

Heeft iedereen een hittemelder en gasmelder nodig?

Niemand twijfelt over het nut van een rookmelder. Deze slimme uitvinding signaleert rook in het allervroegste stadium, waardoor u op tijd gewaarschuwd wordt. Ook een koolmonoxidemelder is geen overbodige luxe. Per jaar overlijden er ongeveer 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en raken er honderden mensen gewond. Omdat u koolmonoxide niet ruikt, proeft of hoort, is het een sluipmoordenaar. Een melder naast de cv-ketel ophangen, is dan ook meer dan verstandig. Maar hoe zit dat met een hittemelder en gasmelder?

Wat is een hittemelder?

Een hittemelder meet continu de omgevingstemperatuur met een thermo-differentiaal sensor. Komt de temperatuur boven de 58 graden Celsius in de ruimte waar de melder hangt, dan slaat hij alarm. Op plekken waar een rookmelder te vaak vals alarm geeft en dus onbetrouwbaar is, is het slim om een hittemelder te monteren. Rookmelders zijn namelijk zo gemaakt dat ze het verschil tussen waterdamp en rookdeeltjes niet kunnen zien. Daarom is het een goed idee om in de ruimtes in huis met veel (water)damp of andere gassen, zoals de badkamer en keuken, een hittemelder op te hangen. Zo gaat de melder niet steeds af als u een hete douche neemt of pannenkoeken bakt.

Hittemelder plaatsen - 2 tips

‘Waar moet ik een hittemelder plaatsen?’, vraagt u zich misschien af. Goede vraag, want er zijn aantal dingen waar u rekening moet houden bij het ophangen om vals alarm te voorkomen:

  • Hang de warmtemelder als het even kan in het midden van de ruimte aan het plafond. Het liefst op 50 centimeter afstand van muren en hoeken
  • Let op dat hij niet te dicht in de buurt van een warmtebron hangt, zoals een kachel, gasfornuis of kookplaat Tip: Naast slimme deurbellen en rookmelders, zijn er ook slimme hittemelders te koop. Deze apparaten geven niet alleen een geluidsignaal, maar sturen ook via een app een bericht naar uw telefoon. U hoeft dus niet thuis te zijn om deze melding te ontvangen, handig! Zo kunt u ook vanaf een afstand gelijk actie (laten) ondernemen.

En wat is een gasmelder?

Een gasmelder meet de aanwezigheid van aardgas, butaan, propaan en LPG (Liquefied Petroleum Gas), gassen die gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Er wordt wel gedacht dat een gasmelder en een koolmonoxidemelder hetzelfde zijn, maar dat is niet waar. Een gasmelder meet de aanwezigheid van veel gassen, maar niet van koolstofmonoxide.

Gasmelder plaatsen - 2 tips

Ook het plaatsen van een gasmelder heeft een kleine gebruiksaanwijzing. Hou hier rekening mee:

  • Bedenk bij het ophangen welk gas u wilt meten. Bij aardgas moet de melder zo hoog mogelijk tegen de wand geplaatst worden, maar wel 15-30 cm onder het plafond. Bij butaan- en propgaangas is het advies om de melder zo laag mogelijk te plaatsen, binnen 5 meter van het gastoestel en maximaal 30 cm van de vloer af
  • Plaats een gasmelder 2 tot 3 meter van een hittebron zoals een boiler, kachel of gasfornuis af

Heb ik een hittemelder en gasmelder nodig?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder in elk huis verplicht. Een hittemelder is hier een mooie aanvulling op. Of u het nodig vindt, is natuurlijk aan u. Hittemelders zijn meestal niet duur. Onder het mom van: ‘Baat het niet, dan schaadt het niet’, kunt u er dus een paar aanschaffen. Wie gas gebruikt om het huis te verwarmen of om te koken, doet er goed aan om een gasmelder te installeren. Hang er 1 bij alle apparaten in uw woning die gas gebruiken. Wist u dat het beter is om rookmelders te koppelen? De kans op brand is dan kleiner.

Wat voor slimme tips zoekt u?