Hoe boeven denken

inbraak voorkomen

Als er nooit ongelukken zouden gebeuren, hoeft u zich ook niet te verzekeren. Jammer genoeg is dat niet zo. Maar u kunt er wel samen met ons alles aan doen om ze te voorkomen. Het zijn namelijk vaak hele simpele acties die de schade binnen de perken houden. Die willen we natuurlijk graag met u delen, dus vindt u op deze pagina de InShared Specials. Informatiepagina‘s met cijfers, tips en deskundigen, gericht op één specifiek preventieonderwerp, zodat u in ieder geval doet wat u kunt doen. En daar profiteren we dan allemaal weer van...

Maak lawaai

Op een inbreker af gaan, is geen goed idee volgens ex-inbreker Theo Korsten in de Teleac-uitzending ‘Hoe maak je het inbrekers goed moeilijk?’ “Een inbreker wil maar één ding en dat is weg,” legt hij uit. “Jij bent alleen een sta-in-de-weg. Dus wat je wel moet doen is herrie maken. Maak lawaai, stamp op de grond. En bel de politie. Meteen.”

Koop een goed alarm

Evert Jansen (een ex-inbreker die inmiddels als voorlichter bij de Stichting Veiligheid en Preventie werkt) beaamt dat inbrekers zeker niet blij zijn met een goed alarmsysteem. “En dan bedoel ik niet een simpel systeem dat verkrijgbaar is bij de bekende bouwmarkten. Zo’n systeem maakte ik makkelijk los en trapte ik kapot. Met een goed alarmeringssysteem blijft de schade beperkt. Een inbreker maakt dan wel dat hij wegkomt”.

Zet trap en Kliko goed vast

Een veelgebruikte ‘trap’ die het voor inbrekers heel makkelijk maakt om binnen te komen is de Klikobak. Evert Jansen: “Zet hem nou gewoon vast in je tuin. Net als de ladder. Zo kan een inbreker die niet gebruiken om jouw dak te beklimmen, noch dat van je buren”.

inbraak voorkomen

Verder

Zorg voor lawaai (door een alarmsysteem), geef de inbreker geen extra privacy (door buitenverlichting die reageert op beweging) en doe alles goed op slot.

Beloningspunten

Omdat wij natuurlijk blij zijn met alle preventieve maatregelen die u neemt om schade te voorkomen, belonen we het installeren van een goed alarm met Beloningspunten. U krijgt er 5 voor uw auto en 10 voor uw huis. Boeven houden nou eenmaal niet van herrie.

Niet handig

  • de doos van uw nieuwe breedbeeldtelevisie op de stoep zetten
  • uw huis zo vakantieklaar maken dat iedereen ziet dat u weg bent
  • een trap tegen de muur laten staan na een klusje

Morbide

Wist u dat inbrekers in de krant kijken om te zien wanneer er een begrafenis is, zodat ze zeker weten dat er niemand thuis is? Niet te geloven, maar het gebeurt echt. Zorg dus dat er iemand op dat lege huis past, zodat die trieste dag niet nog zwarter wordt.

De cijfers

Inbraak is besmettelijk. Directe buren van een leeggehaald huis lopen 3 keer zoveel kans om binnen 1 week ook de klos te zijn. De kans op herhaling is het grootst in de 1e week, in een gebied van 50 meter rond een inbraak. Het risico neemt dan met maar liefst 327 procent toe. Daarna neemt het inbraakgevaar weer af. Maar binnen 100 meter van een inbraak is na 15 dagen de kans om slachtoffer van inbrekers te worden nog altijd bijna 2 keer zo groot als anders (197 procent). Na 1 maand is dat risico nog ruim 1,5 keer groter.

5 gouden tips om inbraak te voorkomen

  1. Installeer automatische verlichting om uw huis. Boeven werken het liefst in het donker
  2. Ga nooit tussen een boef en zijn weg naar buiten staan. Kijk liever goed naar de details en schrijf een kenteken op.
  3. Stap op verdachte mensen in uw woonomgeving af of bel de politie. Een crimineel laat zich maar één keer betrappen.
  4. Kijk uit met telefonische enquetes (met vragen over uw vakantie bijvoorbeeld), meteropnemers of mensen die uw toilet willen gebruiken.
  5. Hang uw (auto)sleutels niet naast de voordeur als u uw auto niet kwijt wilt en niet nog een keer ‘bezoek’ wilt krijgen.
we all benefit