Hoe brandveilig is uw kerstboom?

| Door:

Hoe brandveilig is uw kerstboom?

Geen kerst zonder kerstboom, maar wist u dat dit pronkstok levensgevaarlijk kan zijn? Met deze tips houdt u het veilig.

Kunstbomen worden steeds populairder, maar nog steeds hebben de meeste mensen een echte boom in huis staan. In 2015 werden er maar liefst 2 miljoen verkocht. Heel gezellig natuurlijk, maar de brandweer waarschuwt wel voor de gevaren. Een kurkdroge boom en slechte kerstverlichting, kan razendsnel brand in huis veroorzaken. Zo kunt u het voorkomen:

1. Geef de boom iedere dag water

Hoe natter de kerstboom, hoe beter. Het voelt misschien gek om een kerstboom water te geven, maar het vochtgehalte in de naalden bepaalt hoe brandgevoelig uw boom is. Uit onderzoek blijkt dat een droge boom in minder dan 30 seconden helemaal opbrandt. En bij maar liefst 1 op de 9 kerstboombranden overlijdt er iemand. Behandel de kerstboom als uw lievelingsplant en geef hem iedere dag water. Vergeet geen schotel onder de boom te zetten, zodat het water wordt opgevangen.

2. Kies voor een kerstboom met kluit

Heeft u nog geen kerstboom in huis? Kies dan voor één vers uit de grond met kluit, deze boom bevat nog de meeste boomsappen en vliegt daarom minder snel in de brand. Als u al een boom zonder kluit in huis heeft, maak dan een inkeping in de stam en zet de boom in een houder met zeker vijf centimeter water.

3. Laat de boom niet langer dan 3 weken staan

Door een loeiende verwarming droogt een kerstboom snel uit. Na 3 weken wordt de boom kurkdroog en dus brandgevoeliger. Zet uw pronkstuk daarom op tijd bij het grofvuil.

4. Zet een emmer water naast de kerstboom

Echt gezellig staat het niet; een emmer water naast de kerstboom. Maar stel dat uw kerstboom in brand vliegt, dan komt deze emmer goed van pas. Nog een inkoppertje: steek geen kaarsen aan in de buurt van de boom en laat de lampjes niet branden als u weg bent.

5. Zorg dat de boom niet in de loop- of vluchtroute staat

Niet in de deuropening of in de buurt van een deur. Dat u snel naar buiten kunt als uw kerstboom vlam vat, is het belangrijkste.

6. Kies kerstverlichting met zorg

Kerstverlichting is vaak de aanstichter van brand. Controleer de kerstverlichting altijd op beschadigingen voordat u het ophangt, het heeft toch een jaar lang in een doos gezeten. Gebruik alleen KEMA-KEUR verlichting en led-verlichting. Naast dat led energiezuinig is, wordt het minder heet en kun je de lampjes niet vervangen. Door het vervangen van de lampjes ontstaat vaak het grootste gevaar, omdat dan contactjes los kunnen laten.

[bron: ad.nl, stichtingbrandwonden.be, nos.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Naar het archief >

Gerelateerde artikelen

we all benefit