Inbraak voorkomen? Leer de zwakke plekken in huis

Laatst gewijzigd op: 19 maart 2018

Naast de bekendste inbraakmethodes in uw oren knopen, is er meer dat u kunt doen om inbraak te voorkomen. Neem vandaag nog de zwakke plekken van uw huis onder de loep.

Inbraak voorkomen? Leer de zwakke plekken in huis

Zwakke plek 1: de achterdeur

‘Bingo!’, denken inbrekers als een huis een achterdeur heeft. Inbreken via de achterdeur is namelijk een eitje. Meestal hebben inbrekers maar 3 minuten nodig om via de achterdeur een huis binnen te komen. Volgens de stichting Nederlandse Inbraakpreventie Weken (NIPW) is 88,1% van de Nederlandse achterdeuren niet goed beveiligd. Deze deuren hebben een slecht aluminium beslag, herkenbaar aan schroefjes aan de buitenkant. Meer dan een schroevendraaier en een tang is er dan niet nodig om de deur binnen een minuut te openen. Tip: beveilig de achterdeur beter met een anti-cilindertrekbeslag, een anti-inbraakstrip, dievenklauwen en goede verlichting. Hier leest u alles over deze handige snufjes.

Zwakke plek 2: de voordeur

Na de achterdeur sluipen de meeste inbrekers binnen via de voordeur. Geloof het of niet: veel mensen laten de voordeur gewoon openstaan. Het is dan voor inbrekers wel héél makkelijk om binnen te komen. Ook gebruiken inbrekers de brievenbus om het slot open te draaien, ook wel ‘hengelen’, of passen ze de bekende cilindertrekmethode toe. De beste investering is daarom een slot met SKG keurmerk. Tip: naast een slot met SKG-keurmerk is het belangrijk dat het slot in de deur verzonken is. Let er op dat u de deur niet alleen dichtdoet, maar ook echt op slot draait. Schaf eventueel een brievenbusafschermer aan en kijk met deze checklist of uw sloten aan alle veiligheidseisen voldoen.

Zwakke plek 3: ramen op de benedenverdieping

Alle ramen zijn aantrekkelijk voor inbrekers, maar zeker de ramen op de benedenverdieping. Meestal gebruiken inbrekers een koevoet of schroevendraaier om het raam open te wrikken of grover geschut (een baksteen!) om het kapot te slaan. Op de bovenverdieping worden ramen vaak niet goed dichtgedaan. In 60% van de gevallen komen inbrekers daarom binnen via een kiertje, bleek uit onderzoek van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken. Tip: er zijn speciale raamsloten te koop die het een stuk lastiger maken om in te breken. Ook handig: een raamuitzetter. U kunt het raam dan wel openzetten, maar inbrekers kunnen niet binnenkomen. Dievenklauwen zijn handig om dieven buiten te houden. En vergeet niet de ramen altijd dicht te doen voordat u weggaat.

Zwakke plek 4: kelderraampje, wc-raampje of bovenlicht

Geen raampje is te klein voor inbrekers. Het schijnt dat inbrekers maar een opening van 15 centimeter nodig hebben om binnen te komen. Ze wurmen zich dus zo door een kelder- of wc-raampje. En omdat deze raampjes zó klein zijn, vergeten mensen ze vaak goed dicht te doen. Daar komt nog eens bij dat deze ramen meestal niet goed vergrendeld zijn. Hetzelfde geldt voor een bovenlicht, het kleine raampje boven een deur of raam. Met een ladder of vuilnisbak manoeuvreren inbrekers zich binnen een paar minuten naar binnen. Tip: zorg ook bij kleine raampjes voor een goede vergrendeling. Er zijn speciale barrièrestangen te koop die, de naam zegt het al, een barrière vormen voor inbrekers. En zet ladders en vuilnisbakken in een goed afgesloten schuur, zodat ze niet als opstapje gebruikt kunnen worden.

Wat voor slimme tips zoekt u?