InShared en SafeDrivePod gaan strijd aan met smartphoneverslaving

| Door:

Strijd tegen smartphoneverslaving

Leusden, 13 juli 2017 - Het aantal dodelijke ongelukken in het Nederlandse verkeer blijft stijgen (629 in 2016), net als het aantal ernstige verkeersslachtoffers (met 21.300 het hoogste aantal sinds 1993). Hoewel keiharde cijfers ontbreken, is er 1 grote verdachte: de smartphone. Online verzekeraar InShared doet er, samen met haar klanten, alles aan om schade te voorkomen en voelt zich nu geroepen om iets te doen. Samen met SafeDrivePod (een ‘munt’ in je auto, die er via een app voor zorgt dat alle tekstfuncties zijn geblokkeerd tijdens het rijden), willen ze heel Nederland van hun gevaarlijke verslaving afhelpen.

Zes keer zoveel kans op een ongeluk

Even snel achter je stuur appen dat je eraan komt, wie doet het niet? Maar de kans op een ongeluk terwijl je dat doet, is zes keer zo groot, blijkt uit een omvangrijk Amerikaans onderzoek. Je mobiel gebruiken tijdens het rijden leidt je niet alleen fysiek, visueel en auditief af, maar ook cognitief, omdat je je aandacht tussen twee dingen moet verdelen.

We can’t help ourselves

Verzekeraars schatten in dat 25% van alle verkeersongelukken veroorzaakt wordt door gebruik van de smartphone. Hoe kan het dat we onze mobiel massaal gebruiken tijdens het rijden, fietsen en scooteren, terwijl we allemaal best weten dat dat gevaarlijk is? Simpel. We zijn verslaafd. Uit onderzoek blijkt dat mensen de tijd die ze daadwerkelijk op hun telefoon doorbrengen, maar liefst 50% te laag inschatten. Om die verslaving te doorbreken, hebben we hulp nodig.

Weg met smartphones in het verkeer

InShared gaat in een eerste fase een groep van eigen medewerkers en klanten ‘helpen’ door ze een SafeDrivePod te geven. “We willen een beweging starten die smartphones uitbant van het verkeer” zegt commercieel directeur van InShared, Johan van den Neste ambitieus. “En we nodigen anderen uit om vooral mee te doen. Als we daarmee het aantal schades omlaag kunnen krijgen is dat mooi meegenomen en krijgen InShared-klanten geld terug. Maar het gaat ons veel meer om het maatschappelijke thema. Behalve veel persoonlijk leed, kost het ons met z’n allen ook een hoop geld. Een half miljoen euro per zwaar gewonde om precies te zijn, dus een gedragsverandering is echt op z’n plaats.”

Stok achter de autodeur

Maar, mijn navigatie dan? En wat als mijn moeder belt? Geen zorgen. Handsfree bellen en navigeren blijft gewoon mogelijk. De app registreert wanneer je rijdt en schakelt dan het scherm van je telefoon uit. Sta je een tijdje stil, dan gaat alles weer aan. De SafeDrivePod uitzetten, kan trouwens niet zonder dat bijvoorbeeld je familieleden het zien, dus je hebt een stok achter de deur. En net als bij alle verslavingen is dat misschien wel precies wat je in je afkickfase nodig hebt. “InShared heeft zich bewezen als een organisatie die moderne oplossingen zoekt voor eigentijdse vraagstukken,” zegt Paul Hendriks, de directeur van SafeDrivePod, “en is daarmee in staat maatschappelijke veranderingen te bewerkstelligen, dus wij verheugen ons op de samenwerking”.

Wilt u meedoen of heeft u ideeën? Mail ons dan op nogffwachten@inshared.nl

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Naar het archief >

Gerelateerde artikelen

we all benefit