Is een koolmonoxidemelder onmisbaar?

Laatst gewijzigd op: 5 januari 2017

Zo ingeburgerd een rookmelder is, zo onbekend is een koolmonoxidemelder. Moet in ieder huis een koolmonoxidemelder hangen? Wij zochten het uit.

Is een koolmonoxidemelder onmisbaar?

Je ziet het niet, je ruikt het niet, je proeft het niet en je hoort het niet: koolmonoxide (CO). Daarom is het ook zo gevaarlijk. Per jaar overlijden er ongeveer 10 mensen aan een koolmonoxidevergiftiging en raken honderden mensen hierdoor gewond. Het wordt niet voor niets een sluipmoordenaar genoemd. Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding, als er te weinig zuurstof aanwezig is in de lucht. Dit komt vaak door slecht onderhouden of slecht functionerende installaties. Denk aan geisers, kachels en cv-installaties.

Net zo onmisbaar als een rookmelder

Is een koolmonoxidemelder net zo onmisbaar als een rookmelder? Vroegen wij ons af. Brandweerman en brandonderzoeker Bas Gul zegt ja. “Het is verstandig om naast rookmelders ook een koolmonoxidemelder in huis op te hangen. Boven op zolder in het washok naast de CV-installatie hangt bij mij thuis een melder. Baat het niet, dan schaadt het niet,” vindt hij praktisch.

Daarom is koolmonoxide zo gevaarlijk

Koolmonoxide wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Belangrijke organen, zoals uw hart, lever en hersenen, krijgen hierdoor in een korte tijd te weinig zuurstof. De eerste symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje en worden daarom vaak niet gekoppeld aan een koolmonoxidevergiftiging. Denk aan lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven of een slaperig gevoel. Bij een hoge concentratie kunt u zelfs in coma raken of overlijden. Een koolmonoxidemelder waarschuwt u op tijd als de hoeveelheid koolmonoxide te groot wordt in de lucht.

Voorkom een koolmonoxidevergiftiging

  • Hang een koolmonoxidemelder op. Hoe u dat moet doen, leest u hier. Koop alleen een koolmonoxidemelder met op de verpakking BS EN 50291, dan voldoet de melder aan alle technische eisen. Ook handig: deze lijst met veilige melders. Kies liever niet voor een rookmelder en koolmonoxidemelder in 1, omdat ze op verschillende plaatsen gemonteerd moeten worden.
  • Als u denkt dat er een koolmonoxideprobleem is in uw huis, zet dan direct alle ramen tegen elkaar open en zet het verbrandingsapparaat uit. Ga daarna zo snel mogelijk naar buiten.
  • Ventileer goed. Zorg in huis voor een constante toestroom van frisse lucht en lucht minimaal 4 keer per dag door de ramen tegen elkaar open te zetten.
  • Laat uw kachel, geiser, cv of combiketel jaarlijks controleren en uw schoorsteen ieder jaar vegen. Benieuwd hoe groot het risico op een koolmonoxidevergiftiging in uw huis is? Doe dan deze test. [bron: brandweer.nl, ggd-amsterdam.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?