InShared gebruikt cookies

Wij gebruiken cookies en vergelijkbare technieken om de website te verbeteren, sociale media aan te bieden en relevante advertenties te laten zien op deze website en de website van anderen. Wij kunnen in al onze contacten met u rekening houden met uw interesses. Wij analyseren en combineren uw online gedrag met persoonsgegevens die u online achterlaat en bij ons bekend zijn. Daarvoor werken wij samen met bedrijven die voor ons cookies plaatsen en lezen. Ook buiten Europa. Lees er meer over.

Gaat u akkoord of gaat u door op de site? Dan plaatsen wij cookies

U geeft dan toestemming voor het plaatsen van alle soorten cookies en het verwerken van uw persoonsgegevens. Wilt u dit niet? Dan kunt u zelf uw cookie instellingen aanpassen.

Door verder gebruik te maken van deze website heeft geeft u toestemming gegeven voor het plaatsen van alle soorten cookies en het verwerken van uw persoonsgegevens. Wilt u dit niet? Pas dan uw cookie instellingen aan. Of lees meer over onze cookies.

Ok

Vlam in de pan? Gebruik geen blusdeken

| Door:

Vlam in de pan? Gebruik geen blusdeken

Vlam in de pan, het overkomt iedere kok wel eens. Dat je dit niet met water moet blussen, weet bijna iedereen. Maar wat werkt dan wel? En waarom heeft blussen met een blusdeken geen zin?

Naast een rookmelder is er nog iets dat de meeste mensen in huis hebben: een blusdeken. Overal te koop en vaak onderdeel van de uitzet als je op kamers gaat. De redder in nood bij iedere brand. Of toch niet?

Vlam in de pan of in de frituurpan

Zitten er net een paar bitterballen in de frituurpan of sta je op het punt om een eitje te bakken, ontstaat er een steekvlam. Paniek!

Doe dit niet

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed onderzoek naar blusdekens en het doven van een pan met hete olie. Het bleek dat veel blusdekens niet werkten, met ongelukken als gevolg. Daarom is het advies om een vlam in een pan of een frituurbrand niet te blussen met een blusdeken. Blussen met water is ook erg gevaarlijk, want dit veroorzaakt een grote explosie.

En doe dit wel

  • Bedek uw handen, trek ovenhandschoenen aan
  • Dek de brandende pan af met een passende deksel of koekenpan
  • Zet de warmtebron uit
  • Doe de afzuigkap uit
  • Laat de pan met de deksel staan totdat deze volledig is afgekoeld
  • Waarschuw bij twijfel de brandweer

Hier zijn blusdekens wel geschikt voor

Blusdekens zijn echt geen ondingen. Als u maar weet waar u ze voor kunt gebruiken. Bij beginnende brandjes zo groot als een voetbal is een blusdeken ideaal. Wanneer een kaars is omgevallen bijvoorbeeld. Een blusdeken zorgt ervoor dat er geen zuurstof bij de brand kan komen, waardoor het dooft.

Goed om te weten over blusdekens

  • ‘Als er op de verpakking ‘BSEN 1869’ staat, kan de blusdeken alles blussen’, werd vroeger vaak gezegd. Dit is helaas niet waar. Voor het blussen van olie- en vetbranden zijn blusdekens niet geschikt, wat er op de verpakking ook staat. Een deksel op de pan is altijd het veiligste
  • Laat de blusdeken minstens een half uur liggen
  • Maak het vetfilter in de afzuigkap regelmatig schoon, minimaal 1 keer in de 3 maanden. Anders kan bij een steekvlam de afzuigkap in brand vliegen
  • Loop nooit met de pan. De kans dat een brand uitbreidt is een stuk groter en u kunt zich flink bezeren
  • Misschien een open deur: een blusdeken kunt u maar 1 keer gebruiken

[bron: brandwondenstichting.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Naar het archief >

Gerelateerde artikelen

we all benefit