Wat moet je doen in geval van nood

Laatst gewijzigd op: 11 oktober 2021

U hoort een inbreker beneden en u ligt boven in bed. Brand in uw pan slaat om in metershoge vlammen. Wat doet u in geval van nood? Met deze tips komt u meteen in actie.

Wat moet je doen in geval van nood

1-1-2, die magische getallen zijn erin geramd. Die bel je zodra er iets mis is toch? Dat klopt, maar alleen als de situatie levensbedreigend is. In alle andere gevallen belt u de politie op 0900-8844 of een andere handige instantie. Dus: u ruikt een rioollucht in de straat. Dan belt u met de gemeente. Maar ruikt u een gaslucht in de straat? Dan belt u meteen 112, want dat is een potentieel levensbedreigende situatie. Ongeluk zonder gewonden? Politie. Ongeluk met gewonden? 112. Zo ook in uw huis. Ingebroken bij thuiskomst? Politie. Inbraak terwijl u boven in bed ligt? 112. En dat geldt trouwens in heel Europa.

Tip: bel 112 vanaf uw vaste telefoon

Heeft u nog een vaste telefoon? Dan kunt u in geval van nood het beste daarmee 112 bellen. U zit dan direct in de goede regio, waardoor er sneller gehandeld kan worden. Belt u vanaf uw mobiele telefoon, dan duurt het langer. U moet dan van landelijk naar de juiste regio doorgezet worden.

Misbruik 112

In 80(!)% van de gevallen wordt 112 ‘per ongeluk’ gebeld. Door kinderen, door mensen die willen schelden, maar nog het meest door mensen die het niet eens doorhebben, een zogenaamd broekzakgesprek. Bij de centrale levert dat problemen op, want in de tijd dat ze met deze telefoontjes bezig zijn, kan er op een andere plek wel écht nood aan de man zijn.

Wat te doen bij brand

Op de website www.watdoeje.nl leest u precies wat u moet doen bij noodgevallen. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt in huis of als er sprake is van koolmonoxidevergiftiging. Bij brand zijn deze 4 stappen belangrijk: Stop met wat u aan het doen bent. Alarmeer iedereen in huis. Ga niet in de rook staan, want rook is altijd gevaarlijk. Bepaal of de brand nog te blussen is. Besluit u te gaan blussen, doe het dan snel en volgens de instructies. Besluit u te vluchten, volg dan uw eigen vluchtplan. Bel 112. Vraag naar de brandweer en geef uw exacte adres. Beschrijf de brand zo nauwkeurig mogelijk. Vertel met hoeveel mensen u samenwoont en of er nog mensen binnen zijn. Waarschuw de buren, zodat ze weten wat er aan de hand is. Ga de woning niet meer in: rook is giftig. De brandweer arriveert gemiddeld binnen 8 minuten. Leg uit waar het brandt en of er nog mensen in de woning zijn. Gaat het om vlam in de pan? Lees dan deze onmisbare tips.

Wat te doen bij inbraak als u thuis bent

Het is de nachtmerrie van iedereen: in bed liggen en een inbreker horen rondsluipen in uw huis. Wat moet je in zo’n geval doen? Deze tips helpen: Zorg dat u en eventueel uw gezin veilig in een kamer zitten die afgesloten kan worden. Natuurlijk alleen als dit mogelijk is. Bel zo snel mogelijk 112. Vanaf het tijdstip van de melding doet de politie er alles aan om binnen 10 minuten ter plaatste te zijn. De centralist van de Meldkamer vertelt u wat u het beste kunt doen. Op een inbreker afgaan is geen goed idee. Wat u wel kunt doen, is herrie maken. Maak lawaai, stamp op de grond, sla op de verwarming. Wacht tot de politie er is en luister ondertussen goed. Misschien kunt u horen hoeveel inbrekers er zijn, welke taal ze spreken of andere details die voor de politie waardevol zijn.

Wat te doen bij een hartstilstand

Een hartstilstand komt altijd onverwacht. Uit cijfers van de Hartstichting blijkt dat er in Nederland ruim 8.000 reanimaties per jaar zijn buiten het ziekenhuis. In ruim 75% van de gevallen zijn er omstanders die het slachtoffer reanimeren. Dit gebeurt dan al voor de komst van de ambulance. Reden genoeg dus om precies te weten wat u moet doen: hier vindt u een duidelijke uitleg van de Hartstichting. Is dit toch niet duidelijk genoeg? Meld u dan aan voor een reanimatiecursus.

Voorkom een koolmonoxidevergiftiging

Een hele stiekem noodsituatie is een koolmonoxidelek. CO kunt u namelijk niet ruiken of zien, maar het kan wel dodelijk zijn. Gelukkig is zo’n lek wel te voorkomen. Zorg in ieder geval dat u uw huis goed ventileert. Laat ook regelmatig de geiser, kachel en/of cv-ketel controleren. Een slechte verbranding van uw installatie kunt u ook zelf zien. Als de vlam in het gastoestel oranje is in plaats van blauw en hoger dan normaal, is het niet goed. En als de vrijkomende waterdamp niet verdwijnt via de afvoer, waardoor de ramen beslaan, is er ook iets niet in orde. Een goed idee is een koolmonoxidemelder (te koop bij een doe-het-zelfwinkel) op te hangen. U hangt hem in dezelfde ruimte als uw geiser en de detector slaat alarm als het gehalte CO te hoog wordt. Wilt u goed voorbereid zijn? Lees dan hier wat u moet doen bij een koolmonoxidevergiftiging.

Wat voor slimme tips zoekt u?