De beste plek om rookmelders op te hangen

Laatst gewijzigd op: | Door:

De beste plek om rookmelders op te hangen

Het is zo klaar als een klontje: rookmelders redden levens. Want hoe sneller een brand ontdekt wordt, hoe meer tijd er is om te vluchten. Alleen waar je hang ze in huis op?

Hoe goed uw neus ook is: rook ruikt u niet in uw slaap. Daarom zijn rookmelders ook zo onmisbaar. Als u lekker op één oor ligt, slagen deze slimme apparaten erin om rook in het allervroegste stadium te signaleren. Hierdoor wordt u op tijd gewaarschuwd en kunt u er alles aan doen om heelhuids buiten te komen. Reden genoeg om rookmelders op te hangen dus!

Hang hier rookmelders op in huis

Uit cijfers van de brandweer bleek dat lang niet alle huizen brandproof zijn. Van de 45 woningbranden in 2018 met een dodelijke (!) afloop, hadden iets meer dan de helft van de huizen (57%) geen rookmelders. Maak niet dezelfde fout en bescherm uw huis goed, beter, best:

Goed – Rookmelders in de hal en de overloop

De brandweer raadt aan om minimaal een rookmelder op te hangen in de hal en op de overloop. Dit is meestal de vluchtroute als er brand uitbreekt.

Beter – Rookmelders in de hal, de overloop en de slaapkamers

Nog beter is het om ook in de slaapkamers een rookmelder op te hangen. Zo weet u zeker dat u snel gewaarschuwd wordt als u in diepe slaap bent.

Best – Rookmelders in alle ruimtes waar brand kan ontstaan

Gaat uw veiligheid boven alles? Hang dan rookmelders op in alle ruimtes waar brand kan ontstaan. Dus ook in de woonkamer en in de ruimte waar de wasmachine en de wasdroger staan, tenzij u hier ook doucht.

Ophangtip: Hang de rookmelder in het midden van een ruimte op ongeveer 50 centimeter afstand van alle muren. Heeft u een schuin dak? Dan moet de rookmelder minimaal 30 centimeter lager dan de nok hangen.

En hang hier geen rookmelders op

Er zijn ook plekken waar u volgens de brandweer beter geen rookmelders op kunt hangen. Namelijk:

  • In de garage
  • Boven de verwarming
  • Bij een ventilator of ventilatieopening
  • Op tochtige plekken

Op deze plekken werken rookmelders minder goed of zelfs helemaal niet.

Altijd een slim idee: de rookmelders koppelen

De kans dat een beginnende brand verandert in een vuurzee is veel kleiner als u de rookmelders koppelt. Als er dan 1 afgaat, dan gaan ze meteen allemaal af. Op de verpakking van de rookmelders staat of ze koppelbaar zijn. Goed om te weten: als uw huis na 2003 is gebouwd, zijn de rookmelders automatisch gekoppeld. Dat is namelijk verplicht.

Rookmelder kopen? Let hierop

Een rookmelder kopen is een fluitje van een cent als u op het volgende let:

  • De rookmelder heeft een lithiumbatterij. Een lithiumbatterij gaat 10 jaar mee, dat is net zo lang als de gemiddelde rookmelder. Een koolzinkbatterij en alkalinebatterij gaan veel korter mee. Hiermee loopt u het gevaar dat u snel de batterij uit het apparaat haalt als hij begint te piepen. En dan nooit meer een nieuwe koopt.
  • De rookmelder is goedgekeurd. Als de rookmelder het Europese keurmerk EN 14604 heeft, weet u zeker dat hij voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitseisen. Handig!
  • De rookmelder komt uit een betrouwbare (web)winkel. Koopt u een rookmelder voor een prikkie dan is de kans groot dat er onleesbare handleiding bij zit. Goedkoop is in dit geval dus zeker duurkoop.

Wist u dat u rookmelders ook schoon moet maken? Lees hier waarom.

[bron: brandweer.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit