Eerste hulp bij ongelukken in huis

Eerste hulp bij ongelukken in huis

Ja, we hebben het allemaal wel eens gehoord: de meeste ongelukken gebeuren in en om het huis. Toch staan we daar maar matig bij stil. Want weet u precies wat u moet doen als het zover is? Als uw kind een flinke slok uit uw leuke petroleumlamp heeft genomen of als uw partner van boven naar beneden van de trap stuitert? De meeste kennis van dat soort situaties halen we uit films en TV-series. Niet perse de meest betrouwbare informatiebronnen: ER en Baantjer…

Mini-test

Benieuwd hoeveel u (niet) weet over EHBO in uw eigen huis? Probeer deze 3 vragen maar eens:

 1. Uw kind heeft een bloedneus. Wat doet u?

  1. U laat het kind achterover leunen en duwt de neus dicht
  2. U laat het kind hard snuiten zodat alles eruit komt
  3. U laat uw kind voorover leunen en duwt de neus dicht
 2. U verbrandt uw hand aan het gasfornuis. Wat doet u?

  1. U doet er meteen ijs op, brandwonden moeten kou hebben
  2. U houdt de verbrande plek onder de stromende lauwe kraan
  3. U smeert er brandzalf op en gaat verder met koken
 3. Uw partner krijgt een hitteberoerte. Wat doet u?

  1. U koelt hem af door een ijscompres op zijn polsen te leggen
  2. U zet hem onder de koude douche
  3. U belt 1-1-2 en dept zijn voorhoofd met lauw water

Goede antwoorden:

1 c. Vroeger hield iedereen het hoofd achterover om het bloeden te stoppen, maar op die manier kan er bloed in de keel terechtkomen. Daar word je misselijk van en je zou er zelfs van kunnen stikken. Snuiten helpt niet om het bloeden te laten stoppen, al kun je door voorzichtig snuiten wel de stolsels verwijderen.

2 b. ‘Eerst water, de rest komt later’ is een goede richtlijn. Laat blaren intact en smeer er nooit iets op, ook geen brandzalf. Rustig stromend, lauw water, minstens tien minuten om de wond te koelen is het beste.

3 c. Een hitteberoerte is een levensbedreigende situatie. Mensen vertonen vreemd gedrag en zijn in de war. Ze lijken dronken en praten vreemd. Er kunnen aanvallen ontstaan die lijken op epilepsie. Breng het slachtoffer tot bedaren en naar een koele plaats. Bel 1-1-2 en geef niks te drinken als er een verminderd bewustzijn is, want daar kan het slachtoffer in stikken.

Op EHBO-les

Kortom: we moeten op EHBO-les. Eerste Hulp in Huis heeft een speciale online-cursus ontwikkeld, zodat u niet avonden lang kwijt bent in het plaatselijke buurthuis, maar u zich gewoon thuis met een kop koffie kunt buigen over het zinvolle lesmateriaal. In duidelijke demofilmpjes wordt uitgelegd wat er allemaal in en om het huis kan gebeuren en wat u dan moet doen.

Meer testen?

Op www.ikehbo.nl vindt u een iets uitgebreidere test. Handig om te kijken hoe het met uw EHBO-kennis er voor staat. Schrikken? Dan is een EHBO-cursus misschien een goed idee.

De cijfers

 • Elke minuut raakt er in Nederland iemand gewond in en om het huis. Dat zijn 700.000 medische behandelingen per jaar.
 • Ongeveer 190.000 van die ongelukken zijn met kinderen in en rond het huis.
 • Ruim 70% van de ouders met kinderen onder de 6 jaar heeft geen EHBO-cursus gevolgd. En van de overige 30% hebben maar 9% een speciale cursus voor kinderen gedaan. Daardoor weet bijna niemand wat hij precies moet doen bij valpartijen, brandwonden of het inslikken van bijtende stoffen. (Bron: Maurice de Hond)
 • 42% van de Nederlanders verleent geen Eerste Hulp bij ongevallen. Een gebrek aan kennis lijkt hierbij een dominante rol te spelen. 39% zou met diploma wel eerste hulp verlenen. (Bron: Rode kruis)
 • Top 5 - situaties waarin de mensen bereid zijn eerste hulp te verlenen, maar niet weten wat te doen of ze nou wel of geen EHBO-diploma hebben. Iemand heeft (een):
  1. Epileptische aanval
  2. Hartaanval
  3. Botbreuk
  4. Mond- op mondbeademing nodig
  (Bron: TNS-NIPO)

Kijk en huiver...

Om EHBO goed te kunnen oefenen heeft u natuurlijk wel slachtoffers nodig. Die worden met hart en ziel gespeeld door mensen van Lotus-verenigingen (Landelijke Opleiding Tot Uitbeelding van Slachtoffers). De bloederige wonden zien er soms zo echt uit, dat de ‘slachtoffers’ echt het idee hebben dat ze geholpen moeten worden: kijk hier

we all benefit