nieuwwaarde auto

Ik heb alleen een WA- of Beperkt Casco autoverzekering, maar ik heb blikschade door een ander. Wat nu?

Dat is vervelend! Maar misschien hebben we toch een lichtpuntje voor u in dit verhaal.

Per 1 juli nieuwe regeling

Met een WA- of een Beperkt Casco autoverzekering bent u niet verzekerd voor blikschade die door een ander is veroorzaakt. Maar er gaat wat veranderen. Per 1 juli 2021 hebben verzekeraars samen afgesproken dat u (in sommige gevallen) dan toch terecht kunt bij uw eigen verzekeraar voor een nieuwe service: De Directe Schadeafhandeling. Dat kost u niks. Het schadeteam bekijkt hoe de schade is ontstaan en beoordeelt of de tegenpartij aansprakelijk is. Als dat zo is, dan kunt u de schade aan uw auto laten herstellen en betalen wij dat!

Is dat helemaal nieuw?

Nou, niet helemaal. Voor de rest van de verzekeraars wel, maar als klant van InShared kreeg u altijd al onze speciale gratis Verhaalsrechtsbijstand. Daarmee kreeg u juridische deskundige hulp bij het verhalen van de blikschade.

Wat te doen bij blikschade aan mijn auto:

Als u schade heeft, dan kunt u in een paar simpele stappen online uw schade melden.

  • U gaat naar uw digitale Verzekeringsmap en logt in.
  • U klikt op de grote knop “Schademelden” en vult de vragen in.
  • Nadat u de vragen heeft ingevuld, maakt u online een afspraak om bij ABS Autoherstel uw schade vast te laten stellen.
  • Wij stellen de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk
  • Nadat de schade van uw auto is vastgesteld, kunt u meteen een afspraak maken om de schade te laten herstellen. Wij betalen de rekening.

U heeft iemand anders aangereden?

Als u iemand anders hebt aangereden, is het verstandig om zo snel mogelijk uw schade online te melden. Tijdens het melden, krijgt u meteen te zien wat de gevolgen zijn voor uw premie en schadevrije jaren. Ons schadeteam gaat aan de slag en handelt de schade af met de verzekeraar van de tegenpartij.

U heeft een aanrijding gehad met een andere auto, maar het is niet duidelijk wie er schuldig is of voor welk deel?

Ook dan meldt u heel makkelijk uw schade online en geeft u aan wat u denkt dat er gebeurd is. Ons schadeteam beoordeelt de schade en kijkt wie aansprakelijk is en voor welk deel. Daarna vertellen wij u of u de auto kunt laten herstellen.

Veelgestelde vragen over de nieuwe service Directe Schadeafhandeling

Verandert er iets aan mijn WA- of Beperkt Casco autoverzekering?

Nee, aan de WA- en Beperkt Casco autoverzekering verandert niks. De Directe Schadeafhandeling (DSA) is een service voor verzekerden die blikschade hebben door schuld van iemand anders en hun auto alleen WA of Beperkt Casco verzekerd hebben.

Ga ik nu meer premie betalen omdat InShared de schade gaat verhalen?

Nee. Het is een gratis service vanaf 1 juli 2021, die verzekeraars bieden aan verzekerden die schade hebben aan hun eigen auto door schuld van een ander. Daarmee willen ze u helpen.

Is de vergoeding hetzelfde als wanneer ik de schade zelf zou verhalen?

Ja, de vergoeding is hetzelfde. Alleen nu krijgt u het direct van ons uitgekeerd en hoeft u niet te wachten op de verzekeraar van de tegenpartij.

Wat als ik een aanrijding heb met een onverzekerde of onbekende tegenpartij?

Dan geldt de regeling Directe Schadeafhandeling helaas niet. Maar we kunnen u wel helpen de schade proberen te verhalen bij het Waarborgfonds als:

  • u binnen 14 dagen aangifte heeft gedaan
  • minimaal 1 getuige kan bevestigen dat de auto onbeschadigd werd achtergelaten, in de tussentijd niet met de auto is gereden en in dezelfde parkeerstand met schade is teruggevonden
  • de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig (een expert wordt ingeschakeld om dit vast te stellen)

Meld hier de schade en leg stapsgewijs uit om wat voor schade het gaat en wat er gebeurd is. Samen kijken wij of we de schade op het Waarborgfonds kunnen verhalen.

Ik heb een schade gehad voor 1 juli. Kan ik een beroep doen op de service?

Nee, deze nieuwe service geldt voor schades die op of na 1 juli 2021 zijn ontstaan.

Ik heb een Verkeersrechtsbijstandsverzekering. Moet ik die nu opzeggen?

Nee, die is nog steeds verstandig om te hebben. De nieuwe regeling is er namelijk alleen voor blikschade. En niet als u bijvoorbeeld (juridische) hulp nodig heeft bij letselschade of blijvende invaliditeit. Of een aanrijding krijgt met een voertuig met een buitenlands kenteken.

Een fietser is tegen mijn auto aangereden. Kan ik het verhalen van de schade ook via InShared laten lopen?

Nee, de regeling geldt voor schade tussen uw auto met andere auto’s of motorvoertuigen (busjes, vrachtwagens, trekkers, motors). U moet de fietser dus zelf aansprakelijk stellen. Als u een Rechtshulp Ongeval heeft, dan kunnen wij u daarbij helpen.

Wat is het verschil tussen de nieuwe service Directe Schadeafhandeling en de afhandeling van een schade via een Allriskverzekering?

De Allriskverzekering keert het vastgestelde schadebedrag (dagwaarde of nieuwwaarde) bij een gedekte schade uit op basis van de polisvoorwaarden. Er wordt daarbij niet gekeken wiens schuld het was. De Directe Schadeafhandeling is er alleen voor mensen met een WA- of Beperkt Casco autoverzekering, die blikschade hebben door de schuld van een ander.

Ben ik verplicht om mijn auto te laten herstellen bij ABS Autoherstel

Laat u uw auto liever niet repareren bij ABS Autoherstel? Dan kan dat natuurlijk ook! We betalen dan het vastgestelde bedrag direct aan u uit.

Geldt de service Directe Schadeafhandeling ook als ik in het buitenland een aanrijding heb?

Nee. Tenzij de ander toevallig ook een Nederlands kenteken heeft.

Doen alle verzekeraars mee die bij het Verbond zijn aangesloten?

Ja, deze service is verplicht voor alle leden van het Verbond en de gevolmachtigd agenten waar zij mee samenwerken.

Kan ik zelf mijn schade verhalen bij de tegenpartij?

Ja, dat kan. U heeft altijd de mogelijkheid om zelf de schade te verhalen.

Wanneer wordt mijn schade bij total loss vergoed?

Het kan zijn dat de schade pas wordt vergoed, nadat u de auto heeft overgedragen aan InShared. Het schadeteam zal u daarover informeren.