Schadevrije jaren en uw autoverzekering
Bij het afsluiten van uw Autoverzekering vragen wij naar uw opgebouwde schadevrije jaren. Op basis van uw schadevrije jaren krijgt u bij de meeste verzekeraars korting op de premie van uw autoverzekering.
Bij het afsluiten van uw Autoverzekering vragen wij naar uw opgebouwde schadevrije jaren. Op basis van uw schadevrije jaren krijgt u bij de meeste verzekeraars korting op de premie van uw autoverzekering.
Schadevrije jaren zijn de jaren waarin u wel een autoverzekering had, maar geen schade heeft geclaimd. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer korting u kunt krijgen op uw autoverzekering. Goed om te weten: schadevrije jaren zijn persoons- én kentekengebonden. Heeft u meerdere voertuigen op uw naam? Dan bouwt u per voertuig apart schadevrije jaren op.
Alle autoverzekeraars van Nederland registreren het aantal schadevrije jaren in een centrale database. Die heet Roy-data. Hier worden schadevrije jaren van auto’s en motoren bijgehouden. Na het beëindigen van een verzekering worden de jaren in Roy-data geregistreerd. Zo kunt u ze meenemen naar uw nieuwe verzekeraar. Heeft u in een leaseauto, een auto van de zaak of in het buitenland gereden? Dan staan de schadevrije jaren niet in Roy-data.
Schadevrije jaren bouwt u op tijdens de periode dat uw autoverzekering loopt, maar alleen als de autoverzekering op uw eigen naam staat. Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u 1 schadevrij jaar op. Heeft u wel schade geclaimd? Dan bent u per claim 5 jaren achteruit gegaan. Had u 16 (of meer) schadevrije jaren? Dan zakt u bij een claim altijd terug naar 10. Het laagste aantal schadevrije jaren dat iemand kan hebben, is -5 (een negatief aantal dus)!
Uw schadevrije jaren in Roy-data zijn voor ons (net als bij andere verzekeraars) 1 van de uitgangspunten om uw premie te bepalen. Als het aantal schadevrije jaren dat u aan ons opgeeft niet klopt met het aantal dat we in Roy-data kunnen overnemen, kan dat invloed hebben op uw premie. Vindt u dat het aantal niet klopt? Of heeft u op een andere manier schadevrije jaren opgebouwd, omdat u bijvoorbeeld in het buitenland heeft gereden? Gebruik dan 1 van de manieren om uw schadevrije jaren aan te tonen.
Veel gezinnen hebben 2 auto’s voor de deur staan. Of een auto en een motor. Dat tweede voertuig heeft vaak 0 schadevrije jaren. Die jaren staan namelijk niet alleen op naam, maar ook op het verzekerde voertuig. De premie van de auto- of motorverzekering zonder korting is dan hoog. Dat vinden wij niet eerlijk.
Daar hebben we iets op bedacht: heeft u bij ons een auto of motor verzekerd, waar al schadevrije jaren bij horen? Dan krijgt u bij een tweede Auto- of Motorverzekering de korting die bij de schadevrije jaren van het eerste voertuig hoort!
Dus stel: u heeft bij ons een Autoverzekering met 16 schadevrije jaren. Verzekert u dan een tweede auto of een motor bij ons? Dan begint dat voertuig waarschijnlijk op 0 schadevrije jaren, maar u krijgt wel de korting die hoort bij 16 schadevrije jaren. Dat is toch mooi meegenomen!
Hou er wel rekening mee dat u de schadevrije jaren per voertuig blijft opbouwen. Zegt u 1 verzekering op? Dan zetten we het daadwerkelijke aantal schadevrije jaren voor dat kenteken in Roy-data.
Staan de schadevrije jaren op naam van uw (ex-)partner of bedrijf in Roy-data? Dan kunt u die niet zomaar overnemen. Wilt u dat toch? Dan kunt u deze afstandsverklaring downloaden en printen. Die moet zowel door u als de vorige verzekeringsnemer worden ingevuld en ondertekend. Uw (ex-)partner of bedrijf is die jaren dan wel kwijt. U stuurt de verklaring naar ons op en wij nemen de schadevrije jaren op naam van uw (ex-)partner of bedrijf in gebruik.
Veel jongeren vinden een autoverzekering erg duur. Dat komt door hun leeftijd, omdat het risico op schade groter is bij jongeren. En omdat ze nog geen jaren schadevrij hebben gereden. Dan kan de verzekering op naam van 1 van de ouders afgesloten worden. Maar alleen als de auto ook op naam van 1 van de ouders in de RDW staat, het kind op hetzelfde adres woont én wordt opgegeven als afwijkende bestuurder. Het afsluiten op naam van de ouders heeft wel 3 nadelen:
Wilt u weten hoe het ervoor staat met uw schadevrije jaren? Dan kunt u het beste uw schadevrije jaren opvragen bij uw huidige verzekeraar. Zij kunnen u precies vertellen hoeveel schadevrije jaren u tot nu toe heeft opgebouwd.
Heeft u geen verzekeringen meer? Dan kunt u de schadevrije jaren opvragen die in Roy-data geregistreerd staan via Seps.nl. Let op: als de opgevraagde jaren bij een andere maatschappij in gebruik zijn, kunt u ze niet gebruiken voor een nieuwe verzekering.