Schadevrije jaren autoverzekering

Schadevrije jaren en uw autoverzekering

Bij het afsluiten van uw autoverzekering vragen wij naar de door u opgebouwde schadevrije jaren. Op basis van uw schadevrije jaren krijgt u bij de meeste verzekeraars korting op de premie van uw autoverzekering.

Wat zijn schadevrije jaren?

Schadevrije jaren zijn de jaren waarin u wel een autoverzekering had, maar geen schade heeft geclaimd. Heeft u meerdere voertuigen op uw naam? Dan bouwt u per voertuig apart schadevrije jaren op. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe meer korting u kunt krijgen op uw autoverzekering.

Registratie in Roy-Data

Alle autoverzekeraars van Nederland registreren het aantal schadevrije jaren in een centrale database. Die heet Roy-data. Hier worden schadevrije jaren van auto’s en motoren bijgehouden. Na het beëindigen van een verzekering, worden de jaren in Roy-data geregistreerd, zodat u ze mee kunt nemen naar uw nieuwe verzekeraar. Heeft u in een leaseauto, een auto van de zaak of in het buitenland gereden? Dan staan ze niet in Roy-data.

Zo worden uw schadevrije jaren berekend

Vanaf 1 januari 2016 moeten alle verzekeraars op dezelfde manier omgaan met schadevrije jaren. Schadevrije jaren bouwt u op tijdens de periode dat uw autoverzekering loopt, maar alleen als de autoverzekering op uw eigen naam staat. Elk jaar dat u geen schade claimt, bouwt u één schadevrij jaar op. Heeft u wel schade geclaimd? Dan bent u per claim 5 jaren achteruit gegaan (en als u 16 of meer schadevrije jaren of meer had, zakt u in één keer naar 10 schadevrije jaren). Zo kunt u dus ook een negatief aantal schadevrije jaren hebben. U kunt uw schadevrije jaren na het beëindigen van de verzekering meenemen naar de volgende verzekering.

Schadevrije jaren en autoverzekering afsluiten voor uw eerste auto bij InShared

  • Bij de aanvraag vult u zelf de schadevrije jaren in, die u tot nu toe heeft opgebouwd.
  • Wij zoeken uw schadevrije jaren daarna op in de centrale database Roy Data. Uw vorige verzekeraar heeft uw opgebouwde schadevrije jaren in Roy Data gezet en wij nemen ze over.
  • Klopt uw opgave niet of vinden we geen schadevrije jaren in Roy-data? Dan laten we u dat weten per mail. Als we binnen 4 weken geen bericht van u krijgen, dan passen wij uw schadevrije jaren en premie aan.
  • Klopt de informatie in Roy Data volgens u niet? Neemt u dan contact op met uw vorige verzekeraar. Die kan dan het goede aantal schadevrije jaren in Roy Data zetten. Het verzoek hebben we alvast voor u geschreven.
  • Is uw aantal schadevrije jaren minder dan -2? Helaas, die auto’s verzekeren we niet. Heeft u al een autoverzekering bij InShared? Of recent gehad? Ga dan naar uw Verzekeringsmap, klik bij uw autoverzekering op de button “Direct regelen” en klik op ‘Extra auto verzekeren’ In sommige situaties is het wel mogelijk.

Schadevrije jaren aantonen

Uw schadevrije jaren in Roy-data zijn voor ons, net als bij andere verzekeraars, één van de uitgangspunten om uw premie te bepalen. Als het aantal schadevrije jaren dat u aan ons opgeeft, niet klopt met het aantal dat we in Roy Data zien staan, kan dat invloed hebben op uw premie. Vindt u dat het aantal niet klopt? Gebruik dan één van de manieren om uw schadevrije jaren aan te tonen.

Als u een tweede auto (of motor) heeft

Veel gezinnen hebben twee auto’s voor de deur staan. Of een auto en een motor. Als u voor het eerst een tweede auto of motor koopt, heeft u voor deze auto of motor vaak nul schadevrije jaren. Die jaren staan namelijk niet alleen op naam, maar ook op het verzekerde voertuig. De premie van de auto- of motorverzekering is dan hoog. Dat vinden wij niet eerlijk. En daarom krijgt u van ons de korting die bij de schadevrije jaren van het eerste voertuig hoort en bij het tweede voertuig past! Heeft u bijvoorbeeld 16 schadevrije jaren op uw eerste auto, dan krijgt u 80% korting op uw tweede auto en 75% korting op uw motor! Dat is toch mooi meegenomen!

U vult voor uw tweede voertuig (auto of motor) gewoon het aantal schadevrije jaren van dat kenteken in en wij regelen uw extra korting. Dat ziet u ook tijdens het afsluiten. LET OP: Als u bij ons weggaat, moeten we jammer genoeg gewoon het daadwerkelijke aantal schadevrije jaren voor dat kenteken in Roy Data zetten en krijgt u bij uw nieuwe verzekeraar waarschijnlijk niet dezelfde korting meer.

Gebruikmaken schadevrije jaren van uw (ex)-partner of bedrijf

Als de autoverzekering op uw naam staat, maar de schadevrije jaren op naam van uw (ex)-partner of bedrijf in Roy Data staan, dan kunt u die helaas niet zomaar overnemen.

Wilt u dat toch? Dan kunt u deze afstandsverklaring downloaden en printen. Hij moet zowel door u als de vorige verzekeringsnemer worden ingevuld en ondertekend. Uw (ex)-partner of bedrijf is die jaren dan wel kwijt. U stuurt de verklaring naar ons op en wij nemen de schadevrije jaren op naam van uw (ex)-partner of bedrijf in gebruik.

Gebruikmaken van schadevrije jaren van de ouders

Veel jongeren vinden een autoverzekering erg duur. Dat komt door hun leeftijd (omdat het risico op schade groter is bij jongeren, is ook de premie hoger), maar ook omdat ze nog geen jaren schadevrij hebben gereden. Dan kan de verzekering op naam van één van de ouders afgesloten worden. Maar alleen als de auto ook op naam van één van de ouders in de RDW staat, het kind op hetzelfde adres woont en wordt opgegeven als afwijkende bestuurder. Het afsluiten op naam van de ouders heeft wel 3 nadelen:

  • Bij schade heeft het consequenties voor de opgebouwde schadevrije jaren van de ouder.
  • Er worden geen schadevrije jaren opgebouwd op naam van de jongere.
  • Vaak staat er in de voorwaarden een clausule waarbij het eigen risico hoger is als één van de kinderen reed bij een aanrijding.

Uw schadevrije jaren opvragen

Wilt u weten hoe het ervoor staat met uw schadevrije jaren? Dan kunt u het beste uw schadevrije jaren opvragen bij uw huidige verzekeringsmaatschappij. Zij kunnen u precies vertellen hoeveel schadevrije jaren u tot nu toe heeft opgebouwd.

Heeft u geen verzekeringen meer? Dan kunt u de schadevrije jaren opvragen die in Roy-data geregistreerd staan via Seps.nl. Let op: als de opgevraagde jaren bij een andere maatschappij in gebruik zijn, kunt u ze niet gebruiken voor een nieuwe verzekering. Het opvragen bij Seps.nl is helaas niet gratis.

Handige brochure

Voor wie echt álles wil weten over schadevrije jaren: lees de handige brochure van het Verbond van Verzekeraars met de meest gestelde vragen & antwoorden (per 1 januari 2016).