Auto overschrijven
Het overschrijven van een auto is een belangrijk moment. Want zodra het kenteken op naam staat, is het pas écht uw auto. Het is even wat werk, maar na deze uitleg is het overschrijven zo gepiept.
Het overschrijven van een auto is een belangrijk moment. Want zodra het kenteken op naam staat, is het pas écht uw auto. Het is even wat werk, maar na deze uitleg is het overschrijven zo gepiept.
Bij het kopen van een auto komt een hoop kijken: een testrit, soms onderhandelen over de prijs, de betaling en het krijgen van de sleutel. Maar pas na het overschrijven van de auto want u pas echt eigenaar van uw nieuwe bolide! Een belangrijke stap die u dus niet kunt overslaan.
Hou dit bij de hand om het kenteken van uw nieuwe auto over te schrijven:
Koopt u een nieuwe wagen bij een autodealer? Dan kan het overschrijven daar direct geregeld worden. Anders moet u naar een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie gaan. Omdat we in een moderne tijd leven, kan het overschrijven van een auto ook online. U moet dan wel een smartphone met NFC-lezer hebben.
Bij het kopen van de auto krijgt u een schriftelijk bewijs: een tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. In uw Berichtenbox (die digitale brievenbus van de overheid) krijgt u trouwens ook het tenaamstellingsverslag. Op dit verslag staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment is het overschrijven van de auto gelukt en bent u officieel de trotse eigenaar van een nieuwe auto.
Via de post krijgt u het kentekenbewijs en het tweede deel van de tenaamstellingscode. Dat duurt meestal zo’n 2 tot 3 werkdagen.
De kous is nog niet af als de auto is overgeschreven. Omdat u verantwoordelijk bent voor de auto, moet u voldoen aan de wettelijke verzekeringsplicht. Sluit daarom altijd ruim van tevoren een autoverzekering af. Zo weet u zeker dat u geen valse start maakt en een boete van de RDW of politie riskeert.
Goed om te weten: iedere auto moet minimaal een WA-dekking hebben. Veroorzaakt u met uw auto een ongeluk, dan is schade aan andere mensen en spullen verzekerd. Wilt u ook verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto? Dan is een Beperkt Casco, Beperkt Casco EXTRA of Allrisk-dekking iets voor u.
Bewaart u alle papieren van de auto in het dashboardkastje? Ai, haal die er maar snel uit. Want met de kentekencard en de tenaamstellingscode kan namelijk iedereen de auto op naam zetten. Ook criminelen. In geval van diefstal moet u alle delen van het kentekenbewijs en de originele sleutels (tenminste 2) inleveren. Kunt u dat niet? Dan is uw auto helaas niet verzekerd voor diefstal. Bewaar de papieren dus altijd op een veilige plek thuis en uw kentekenbewijs in uw portemonnee.
Als de kentekencard of tenaamstellingscode zoek is, moet u eerst een vervangend kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. Anders kan de auto niet overgeschreven worden. Nog even goed zoeken dus!
Naast de gewone Autoverzekering, kunt u zich extra verzekeren met onze aanvullende dekkingen voor inzittenden en pech.
Als er iets is waar u geen zin in heeft op vakantie, dan is het wel een verkeersboete. Deze opvallende verkeersregels moet iedereen kennen.
Ah, tolpoortjes in Frankrijk! We hebben een paar tips voor u op een rijtje gezet zodat de slagboom zeker open gaat!
Of u nu naar de Côte d’Azur, het Gardameer of de Eifel rijdt, het is altijd fijn om geld te besparen op uw autovakantie. Zo houdt u meer geld over voor souvenirs, excursies en ijsjes!