Auto overschrijven

Auto overschrijven

Het overschrijven van een auto is een belangrijk moment. Want zodra het kenteken op naam staat, is het pas écht uw auto. Het is even wat werk, maar na deze uitleg is het overschrijven zo gepiept.

Officiële eigenaar auto

Bij het kopen van een auto komt meer kijken dan de betaling en het krijgen van de sleutel.
Het overschrijven van de auto zorgt er pas echt voor dat u de officiële eigenaar van uw nieuwe bolide bent. Een belangrijke stap die u dus niet kunt overslaan.

Hoe schrijf ik mijn auto over?

Voor het overschrijven van het kenteken van uw nieuwe auto zijn de volgende papieren nodig:

  • De kentekencard
  • Tenaamstellingscode
  • Een geldig legitimatiebewijs

Bij oudere auto’s kan het zijn dat u nog een papieren kentekenbewijs heeft. Vanaf 1 januari 2014 wordt de kentekencard uitgegeven. Bij het overschrijven van een auto krijgt u nu automatisch een kentekencard.

Waar kan ik mijn auto overschrijven?

Regelt u het overschrijven niet bij een autodealer? Dan moet u naar een postkantoor, kentekenloket of RDW-balie gaan. Omdat we in een moderne tijd leven, kan het overschrijven van een auto ook online geregeld worden. U moet dan wel een smartphone met NFC-lezer hebben.

Aan de slag

Bij het kopen van de auto krijgt u een schriftelijk bewijs dat bestaat uit een tenaamstellingsverslag en het vrijwaringsbewijs. In uw Berichtenbox (die digitale brievenbus van de overheid) krijgt u trouwens ook het tenaamstellingsverslag. Op dit verslag staan de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode. Vanaf dat moment is het overschrijven van de auto gelukt en bent u officieel de trotse eigenaar van een nieuwe auto.

Is het kenteken overgeschreven voor 16:00 uur? Dan stuurt de RDW (Rijksdienst voor het Wegverkeer) de volgende werkdag een nieuwe kentekencard en de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode.

Verzekering afsluiten en gaan

De kous is nog niet af als de auto is overgeschreven. Omdat u verantwoordelijk bent voor de auto, moet u voldoen aan de wettelijke verzekeringsplicht. Sluit daarom altijd ruim van tevoren een autoverzekering af. Zo weet u zeker dat u geen valse start maakt en een boete van de RDW of politie riskeert.

Goed om te weten: iedere auto moet minimaal een WA-dekking hebben. Veroorzaakt u met uw auto een ongeluk, dan is schade aan andere mensen en spullen verzekerd. Wilt u ook verzekerd zijn voor schade aan uw eigen auto? Dan is een Beperkt Casco , Beperkt Casco EXTRA of Allrisk-dekking iets voor u.

Waar bewaar ik de belangrijke papieren?

Bewaart u alle papieren van de auto in het dashboardkastje? U bent lang niet de enige. Toch is het verstandig om ze voortaan op een andere plek te bewaren. Met de kentekencard en de tenaamstellingscode kan namelijk iedereen de auto op naam zetten. Ook criminelen. In geval van diefstal moet u alle delen van het kentekenbewijs en de originele sleutels (tenminste 2) inleveren. Kunt u dat niet? Dan is uw auto helaas niet verzekerd voor diefstal. Bewaar de papieren dus altijd op een veilige plek thuis en uw kentekenbewijs in uw portemonnee.

Kentekencard of tenaamstellingscode kwijt?

Als de kentekencard of tenaamstellingscode zoek is, moet u eerst een vervangend kentekenbewijs of een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen bij de RDW. Anders kan de auto niet overgeschreven worden. Nog even goed zoeken dus!

Autoverzekering bij InShared

Met een goede verzekering rijdt u nét een stukje fijner in uw auto. Bij InShared is de Autoverzekering niet alleen betrouwbaar en voordelig. We bieden ook:

  • Een lage premie
  • Een ruime dekking
  • Dagelijks aan te passen verzekeringen
  • Voorwaarden in begrijpelijke taal

En blijft er aan het eind van het verzekeringsjaar geld over? Dan geven we dat terug aan al onze klanten in de vorm van een Jaarbeloning . Vinden we wel zo eerlijk.

Bereken nu uw premie