Tolpoortjes in Frankrijk: 7 onmisbare tips

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Ah, tolpoortjes in Frankrijk! Voor sommigen een bron van frustratie, terwijl anderen ze zien als een kans om hun Franse woordenschat uit te breiden. We hebben een paar tips voor u op een rijtje gezet zodat de slagboom zeker open gaat!

Wat zijn tolpoortjes?

Tolpoortjes in Frankrijk zijn speciale tolheffingsstations ontworpen om geld te innen voor het gebruik van bepaalde (snel)wegen, bruggen en tunnels. Dit wordt péage genoemd. Het geld wordt gebruikt om de wegen te onderhouden en verbeteren. Maar ook voor het onderhoud van airs (de picknickplaatsen langs de snelwegen) en om nieuwe wegen te bouwen.

De tolpoortjes zijn voor veel mensen de meest gevreesde onderdelen van het Franse wegennet. Toch zijn tolwegen voor veel Nederlandse vakantiegangers de snelste manier om van A naar B te komen. En de ellendige poortjes helemaal vermijden door de Franse landweggetjes te kiezen? Trek daar maar een dag extra voor uit. Kortom, u kunt maar beter goed voorbereid zijn. Dan vallen de tolpoortjes in Frankrijk best mee!

1. Wees voorbereid op de betaling

Zorg ervoor dat u het juiste betaalmiddel voor de tol bij de hand hebt. Houd er rekening mee dat veel tolstations inmiddels onbemand zijn en soms geen contant geld meer accepteren. Maar een gewone Nederlandse bankpas is ook niet altijd voldoende. Met een creditcard zit u bij de meeste tolpoortjes goed. Niet alle poortjes zijn bovendien betaalpoortjes. Aan het begin van een toltraject krijgt u vaak een kaartje dat u aan het einde weer inlevert. Zo wordt achteraf berekend hoeveel kilometer u op de tolweg heeft gereden en hoeveel u moet betalen.

2. Kies de juiste rij
Het klinkt heel logisch, maar voor veel automobilisten is het toch een pittig klusje: zoek de juiste rij uit. Op de borden boven de tolpoortjes staan categorieën aangegeven voor het soort auto waar u mee rijdt. Dat valt op te delen in:

  • Klasse 1: personenauto’s
  • Klasse 2: personenauto’s met een aanhanger, zoals een caravan
  • Klasse 3: campers
  • Klasse 4: vrachtwagens
  • Klasse 5: motoren

Er zijn ook speciale rijen voor abonnementhouders. Die herkent u aan een grote oranje T, voor télépéage. Reist u met een gewone gezinsauto, dan is een rij waar een bankkaart of muntgeld boven afgebeeld staat een veilige keuze.

3. Gebruik een tolbadge

Voor wie regelmatig door Frankrijk rijdt, kan het handig zijn om een tolbadge aan te schaffen. Een tolbadge is het abonnement waarmee de transactie automatisch gebeurt op basis van uw kentekenplaat. U kunt dan bij de tolpoortjes met télépéage aansluiten.

4. Vermijd drukke tijden

Als het even kan, doet u er goed aan om op drukke tijden de Franse snelwegen te vermijden. De term ‘Zwarte Zaterdag’ is niet voor niets. Met name de tolpoortjes zorgen dan voor veel vertraging.

5. Leer een woordje Frans

In sommige gevallen zijn er alleen Franse instructies beschikbaar bij de tolpoortjes. Als u geen Frans spreekt, kan het handig zijn om van tevoren wat Franse woorden en zinnen te leren, zoals carte bleue (creditcard) en pièces et billets (munten en bankbiljetten).

6. Houd de verkeersborden in de gaten

Een verkeerde afslag nemen is al vervelend genoeg, maar dubbel zo frustrerend bij tolpoortjes. Want u kunt ook in de rij gaan staan voor een andere afslag dan de afslag die u wilde nemen. Zorg er dus voor dat u de borden in de gaten houdt en het juiste poortje kiest.

7. Neem de tijd

Als u voor het eerst door Frankrijk rijdt, kan het wat tijd kosten om aan de tolpoortjes te wennen. De drukte rond de tolpoortjes en de onduidelijke instructies kunnen dan voor stress zorgen. Maar ook voor de vakantieganger die regelmatig in Frankrijk te vinden is kan zich nog opwinden over de tolpoortjes. Probeer toch rustig te blijven als u in de file staat en neem de tijd. Want soms is er gewoon niets anders te doen dan afwachten tot u weer kunt doorknorren met uw auto. Zet een fijn muziekje of audioboek op om het wachten minder vervelend te maken. Zo komt u relaxed aan op uw bestemming.

Met deze tips bent u de Franse tolpoortjes de baas! Bonne route!

Goed verzekerd op pad

Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om pechhulp Europa af te sluiten. Met een autoverzekering van InShared kunt u deze zelf aan of uit zetten wanneer u wil.

Bereken uw premie

Wat voor slimme tips zoekt u?