Zo bespaart u geld op uw autovakantie

Laatst gewijzigd op: 24 juli 2018

Of u nu naar de Côte d’Azur, het Gardameer of de Eifel rijdt, het is altijd fijn om geld te besparen op uw autovakantie. Zo houdt u meer geld over voor souvenirs, excursies en ijsjes!

Zo bespaart u geld op uw autovakantie

1. Regel voor de vakantie de juiste vignetten

Bij de meeste vakanties in Europa ontkomt u niet meer aan een vignet op uw voorruit. Deze autosticker geeft aan dat u voor de snel- en autowegen tol heeft betaald. Kijk voor vertrek of u een vignet nodig heeft en of u hem al kunt bestellen. De meeste vignetten zijn niet langs de weg te koop en u riskeert een flinke boete als u er geen heeft. Vignet in huis? Plak hem links op de binnenzijde van uw voorruit. Als hij niet goed zichtbaar is of niet op de goede plek is geplakt, kunt u een boete van €120 krijgen. Houd er ook rekening mee dat in veel Franse en Duitse steden een milieusticker, ook wel eco-vignet, verplicht is.

2. Houd rekening met het betalen van tol

Er zijn Europese landen waar u een vignet nodig heeft én voor sommige wegen extra tol moet betalen. Goed om hier onderzoek naar te doen voordat u op vakantie gaat. De snelste manier om tol te betalen is met een speciale tolbadge of met een creditcard. De app Péago is handig als u met de auto op vakantie gaat. Deze app laat u op het juiste moment afslaan, zodat u minder tol hoeft te betalen.

3. Neem de tijd

Hoe meer tijd u heeft, hoe goedkoper de autovakantie is. Als u zo snel mogelijk op de vakantiebestemming wilt zijn, moet u wel langs de bekendste Europese snelwegen. Niet alleen is de brandstof hier een stuk duurder, u kunt de tolwegen ook niet ontlopen. Trek als het even kan meer tijd uit voor de heen- en terugreis en stippel een route met zo min mogelijk tolpoortjes uit. Kijk wel of dit opweegt tegen de extra brandstofkosten.

4. Probeer brandstof te besparen

Brandstof is de grootste kostenpost als u met de auto op vakantie gaat. Daar is helaas weinig aan te doen. U kunt de kosten iets drukken door de auto niet te zwaar te beladen (geen dakkoffer!), rustig te rijden en de bandenspanning voor vertrek te checken. Er zijn ook apps die aangeven waar u het goedkoopst kunt tanken. ‘Essence’ voor Frankrijk en ‘Clever Tanken’ voor Duitsland.

5. Navigeer offline

Sinds 15 juni 2017 kunt u in Europa uw huidige databundel gebruiken om te roamen. Heel handig, maar de navigatie op uw telefoon jast er zo een paar gigabyte doorheen. Een dure grap. Stap daarom over op offline kaarten, zoals Maps.me en Here WeGo. Leg voor de zekerheid ook een ouderwetse papieren routekaart in uw dashboardkastje voor als uw telefoon ineens leeg is.

6. Laat u niet verleiden door het eten bij een tankstation

Tanken en bij het afrekenen snel een Snicker, croissantje of zakje chips uit het schap grissen. Het is zo verleidelijk, zeker als u al úren in de auto zit. Gezonder en goedkoper is het om thuis een lunchpakket te maken. Culinair columnist, journalist en kookboekenschrijfster Janneke Vreugdenhil gaf NRC de tip om vooral licht verteerbare maaltijden mee te nemen. Een volle maag maakt slaperig en vergroot de kans op wagenziekte. Vul een handig koeltasje met belegde broodjes en salades met granen en rauwkost. Een snackattack stilt u zo met een handje noten of zoute popcorn.

7. Kijk wat de lokale verkeerswetgeving is

Op vakantie heeft niemand zin in een boete. Slim om daarom voordat u op vakantie gaat in de lokale verkeerswetgeving te duiken. Wist u dat je in Wenen niet mag toeteren? Dat in Spanje en Duitsland een hond verplicht een hondengordel moet dragen? En dat je in Italië een boete riskeert als je tussen half mei en oktober op winterbanden rijdt? Kijk ook even of alles in uw kofferbak ligt wat er in moet liggen, zoals een gevarendriehoek, verbanddoos en veiligheidshesjes. In sommige landen gelden hier andere regels voor. [bron: businessinsider.nl, rltnieuws.nl, rlz.nl, nrc.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?