dagwaarde auto bepalen

Dagwaarde van uw auto bepalen

Wat is de dagwaarde van mijn auto?, vraagt u zich misschien af. De dagwaarde van een auto is het bedrag dat een auto op dat moment waard is. Verzekeraars gebruiken de dagwaarde auto om te bepalen welk bedrag moet worden uitbetaald bij schade.

Wat is de dagwaarde precies?

De term ‘dagwaarde’ komt nogal eens voorbij in verzekeringsland. Dat kan de dagwaarde van spullen zijn. Maar ook van uw auto. Dagwaarde auto wil zeggen: het bedrag dat uw auto vandaag waard is. Dus niet voor hoeveel u uw bolide ooit heeft gekocht.

Hoe wordt de dagwaarde van mijn auto bepaald?

De dagwaarde auto hangt af van een paar factoren, zoals:

  • Aantal gereden kilometers
  • Leeftijd
  • Staat van onderhoud
  • Accessoires

Waar gebruiken verzekeraars de dagwaarde auto voor?

Verzekeraars hebben soms de dagwaarde auto nodig om te bepalen welk bedrag er moet worden uitbetaald bij schade. Voor het bepalen van de premie wordt uitgegaan van de cataloguswaarde van de auto.

Heeft u een auto met een dagwaarde/cataloguswaarde van €50.000 dan betaalt u meestal een hogere premie voor uw autoverzekering dan iemand wiens auto een dagwaarde/cataloguswaarde heeft van €5.000. Bijvoorbeeld omdat bij diefstal dan veel meer moet worden uitgekeerd.

Zelf de dagwaarde auto berekenen

Op de vraag: ‘Wat is mijn auto waard?’, heeft u binnen een paar minuten antwoord. Via deze tool kunt u zelf heel makkelijk de dagwaarde auto bereken.

Dagwaarde auto ouder dan 12 jaar

Knort u rond in een auto die ouder is dan 12 jaar? Dan kunt u het beste een schade-expert naar uw auto laten kijken. Bij oudere auto’s is het namelijk extra belangrijk hoe goed de auto onderhouden is. De dagwaarde auto is daarnaast afhankelijk van het aantal gereden kilometers, de leeftijd van de auto en de accessoires.