Meldcode auto: dit wil iedereen weten

Laatst gewijzigd op: 20 maart 2020

Voor het afsluiten van een autoverzekering heeft u een meldcode nodig. Wij vertellen u waarom deze 4-cijferige code zo belangrijk is, waar u deze code kunt vinden en waarom u hem nooit kwijt kunt raken.

Meldcode auto: dit wil iedereen weten

Een meldcode is nodig bij het afsluiten van een autoverzekering

Trotse eigenaar van een nieuwe bolide? Zodra de auto op uw naam staat, bent u verplicht een autoverzekering af te sluiten. Bij het afsluiten van deze verzekering wordt altijd naar de meldcode en het kenteken van uw auto gevraagd. Hiermee wordt uw auto aangemeld bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). De RDW kan zo controleren of uw auto wel verzekerd is. Iedere auto moet namelijk minimaal een WA verzekering hebben.

De meldcode en de tenaamstellingscode zijn niet hetzelfde

Een misverstand dat wij graag de wereld uithelpen: de meldcode en de tenaamstellingscode zijn niet hetzelfde. De tenaamstellingscode is een code van 9 cijfers en bewijst samen met het kentekenbewijs dat u de eigenaar van de auto bent. Als u uw auto wilt inruilen, schorsen of laten slopen heeft u deze code nodig. De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het chassisnummer. Het verwarrende is dat het tweede deel van de tenaamstellingscode ook uit 4 cijfers bestaat. Daarom wordt vaak gedacht dat het de meldcode is.

De meldcode verandert niet

De meldcode is gebonden aan een voertuig en blijft daarom altijd hetzelfde. Het maakt dus niet uit hoe oud de auto is en of hij van eigenaar is gewisseld. De meldcode veranderen is dan ook onmogelijk.

Er zijn 4 manieren om de meldcode op te vragen

Het fijne van een meldcode is dat u hem nooit écht kwijt kunt raken. Er zijn gelukkig manieren genoeg om deze code snel te achterhalen. Hoe? Nou zo:

  • Kijk onder de motorkap van uw auto. Hier vindt u het chassisnummer. De laatste 4 cijfers van dit nummer zijn gelijk aan de meldcode
  • Vraag de meldcode aan de verkoper of de vorige eigenaar van de auto
  • Kijk op de kentekencard of op het tenaamstellingsverslag van uw auto naar de laatste 4 cijfers van het chassisnummer
  • Vraag met uw DigiD de meldcode op bij de RDW. De auto moet dan al wel op uw naam staan

Niet alleen auto’s hebben een meldcode

Een meldcode is niet uniek voor auto’s. Ook als u een motorverzekering, scooterverzekering of brommerverzekering af wilt sluiten, heeft u deze 4-cijferige code nodig. Zelfs een quad heeft een meldcode.

Zonder meldcode kunt u de premie van een autoverzekering berekenen

Als u een nieuwe auto heeft gekocht, maar hij nog niet op uw naam staat, kan het zijn dat u de meldcode nog niet weet. Gelukkig hoeft u niet op de meldcode te wachten met het zoeken naar een verzekering. Het berekenen van de premie kan zonder deze code. Pas als u de verzekering af gaat sluiten, is de meldcode nodig.

Wat voor slimme tips zoekt u?