Waarom kinderen eerder brandwonden hebben in de zomer

Laatst gewijzigd op: 3 augustus 2017

Tijdens de zomermaanden behandelen de brandwondencentra in Nederland meer jonge kinderen met brandwonden. Hoe komt dat? En wat moet je doen bij een brandwond?

Waarom kinderen eerder brandwonden hebben in de zomer

Wat begint als een gezellige dag op de camping, eindigt als een nachtmerrie in een brandwondencentrum. Tijdens de vakantieperiode is de kans op een brandwond een stuk groter, omdat alles net iets anders is dan normaal. Vooral jonge kinderen van 0 tot 4 jaar worden in de zomermaanden vaker opgenomen in een brandwondencentrum.

De meest voorkomende oorzaken van brandwonden in de zomer

Van de ernstige brandwonden is in 80% van de gevallen een hete vloeistof zoals thee, koffie of water de oorzaak. Kleine kinderen kunnen binnen 3 tot 5 seconden ernstig verbranden door water van 60 graden, omdat hun huid een stuk dunner is. De campingtafel is misschien net iets lager dan de eettafel thuis of staat minder stabiel. En het steelpannetje staat normaal veilig in de keuken, maar is nu ineens wél binnen handbereik. Zorg daarom dat de waterkoker, mok en theepot buiten bereik van uw kind staan. Barbecueën is het toppunt van vakantie, alleen is het niet zonder risico’s. Kleine kinderen zijn zich niet bewust van het gevaar van hete roosters, kolen en vuur. Voorkom ongelukken en houd kinderen op minimaal 2 meter afstand van een barbecue of open vuur. Zet jonge kinderen tijdens het koken even in het campingbedje bijvoorbeeld. Gooi ook geen rare dingen op het vuur, zoals spiritus of dennennaalden. De kraan is op vakantie vaak een stuk sneller heet dan thuis. Check dit daarom even als u op uw vakantieadres bent aangekomen. Aanstekers en lucifers liggen normaal netjes opgeborgen in een la, maar op vakantie vaak niet. Ze slingeren rond de barbecue of het kookstelletje. Berg ze ook op vakantie veilig op om ongelukken te voorkomen. De aller populairste muggenverjager, de citronellakaars, kan heel gevaarlijk zijn. Stel dat uw kind aan het tafelkleed trekt waar de kaars op staat. Hetzelfde geldt voor waxinelichtjes. Laat kinderen daarom nooit alleen bij kaarsen en zet ze, heel logisch, op een veilige plek.

Eerst water, de rest komt later

Een handig stokpaardje bij een brandwond: ‘Eerst water, de rest komt later’. Koel de wond ongeveer 10 minuten met lauw zacht stromend leidingwater. Verwijder geen kleding, maar doe bij kinderen wel de luier uit. Ga naar een dokter bij blaren, een kapotte huid, elektrische en chemische verbrandingen. Bel bij twijfel altijd. Smeer niets op de brandwond en bedek hem losjes met steriel verband of een schone doek of laken. Geef het slachtoffer geen eten of drinken.

Goed om te weten

Mensen met grote, ernstige brandwonden kunnen het eerste uur juist energiek reageren. De situatie lijkt dan minder erg dan het is. Laat u hierdoor niet misleiden. Geheugensteuntje nodig? Dit zijn de beste apps in geval van nood [bron: brandweer.nl, brandwondenstichting.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?