3 manieren om je niet te laten afleiden in het verkeer

Laatst gewijzigd op: | Door:

3 manieren om je niet te laten afleiden in het verkeer

Een boterham eten, je lippen stiften of appen achter het stuur. Iedereen weet dat het gevaarlijk is, maar tóch doen we het.

Voor veel mensen is hun auto net een rijdend kantoor. Snel even die ene mail beantwoorden, alvast een PowerPoint doornemen of handsfree vergaderen. En dat allemaal met een snelheid van 120 kilometer per uur. Er zijn zelfs mensen die zich in acrobatische houdingen wurmen, zodat ze hun handen vrij hebben om een mail te beantwoorden. Sturen met je knie, dat moet kunnen toch?

Meer kans op een ongeluk

Multitasken in het verkeer lijkt onschuldig, maar dat is het niet. 68% Van de verkeersongelukken wordt veroorzaakt door afleiding, bleek uit Amerikaans onderzoek. Volgens een ander Amerikaans onderzoek is de kans op een ongeluk 6 keer groter als je je smartphone gebruikt in het verkeer. Niet gek, want door afleiding in de auto, wordt autorijden een bijzaak. Met slingerend rijden, slecht sturen en andere gevaarlijke manoeuvres als gevolg.

Laat je niet afleiden in het verkeer - 3 manieren

1. Afkicken van je smartphone-prikkels

Er zijn heel slim 3 soorten beloningen in een smartphone verwerkt: sociale, fysieke en intrinsieke beloningen. Denk aan de blauwe vinkjes op WhatsApp, de likes op Facebook en notificaties. Beloningen waar we naar blijven verlangen en waardoor het gelukshormoon dompamine wordt aangemaakt. Dezelfde stof die vrijkomt bij sporten, seks en xtc-gebruik. In het verkeer je smartphone links laten liggen, is daarom ook zo lastig. Goed nieuws: afkicken kan! Niet op je telefoon kijken in de auto wordt dan een stuk makkelijker. Deze apps helpen daarbij:

2. Gebruik de SafeDrivePod

Een wattes? De SafeDrivePod is een soort munt in je auto, die er via een app voor zorgt dat alle tekstfuncties zijn geblokkeerd tijdens het rijden. Op het moment dat je rijdt, wordt het scherm van je telefoon uitgeschakeld. Navigeren en handsfree bellen kan nog wel gewoon. Een effectieve manier om je telefoon niet te gebruiken in het verkeer.

3. Vraag anderen om hulp

Het is waarschijnlijk wennen om in de auto alleen te focussen op het verkeer en niks anders te doen. Geen banaan eten achter het stuur, niet steeds van radiozender switchen of voor het stoplicht scrollen door Instagram. Vraag aan medepassagiers of ze je erop willen wijzen als je toch naar je telefoon grijpt in de auto of met andere dingen bezig bent. Een goede stok achter de deur. Het wordt je misschien niet meteen in dank afgenomen, maar wijs anderen er ook op als ze zich laten afleiden achter het stuur.

[bron: ncr.nl, mediummagazine.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit