Motorrijden met laagstaande zon - 5 tips

Laatst gewijzigd op: 22 november 2022

Wanneer de zon schijnt, trekt u er het liefst op uit met de motor. Maar zorg ervoor dat u goed weet wat u moet doen bij een laagstaande zon. We hebben 5 tips voor u op een rij gezet.

Motorrijden met laagstaande zon - 5 tips

1. Houd uw vizier schoon

Een schoon en helder vizier is altijd belangrijk wanneer u op de motor stapt. Wanneer de zon laag staat ziet u namelijk direct waarom. Een kras of viezigheid wordt extra zichtbaar. Dit belemmert uw zicht en zorgt voor gevaarlijke situaties. Even een doekje over het vizier is een kleine moeite!

2. Zet dimlicht aan

In veel landen om ons heen is het al verplicht om overdag met dimlicht aan te rijden. In Nederland wordt het ook steeds gebruikelijker. Dit is niet voor niets. Met laagstaande zon zorgt dimlicht er namelijk voor dat u beter zichtbaar bent voor tegemoetkomende verkeer.

3. Neem uw zonnebril mee

Dat u goed zichtbaar bent is belangrijk. Dat u andere weggebruikers en verkeerssituaties goed kunt zien is minstens zo nodig. Met een zonnebril kunt u fel licht al behoorlijk filteren om alles goed te blijven overzien bij laagstaande zon. Zorg ervoor dat uw zonnebril comfortabel zit onder uw helm en niet voor afleiding zorgt.

4. Kies voor een zonnevizier

Wanneer een zonnebril geen optie is, is een zonnevizier een goed alternatief. Motorrijders die dagelijks op de weg te vinden zijn, hebben een zonnevizier vaak al omarmd. Zij zijn namelijk vaak rond zonsopgang of zonsondergang op de weg te vinden. Vooral in het vroege voorjaar en najaar staat de zon laag bij vertrek van huis of kantoor. Tijdens deze periodes is het prettig om een speciaal zonnevizier te hebben waarmee u altijd verzekerd bent van goed zicht.

5. Wees extra alert op ander verkeer

Houd er rekening mee dat u niet de enige bent die last heeft van de laagstaande zon. Ook andere weggebruikers kunnen u of elkaar minder goed zien. Daarom is het belangrijk om bij laagstaande zon extra alert te zijn op weggebruikers die minder goed voorbereid zijn op de situatie. Houd bijvoorbeeld genoeg afstand en zorg ervoor dat u op tijd inspeelt op situaties die mogelijk beïnvloed kunnen worden door het felle licht. Als de zon laag staat, zit schade aan uw motor in een klein hoekje. Zorg daarom altijd voor een goede motorverzekering!

Wat voor slimme tips zoekt u?