Filerijden als een koning

Laatst gewijzigd op: 17 februari 2016

Stapvoets rijden en nog geen centimeter vooruit komen, herkenbaar? Filerijden is één van de grootste ergernissen in het verkeer. En in 2020 zijn we waarschijnlijk nog langer onderweg. Deze tips maken het net iets minder vervelend.

Filerijden als een koning

Wie nu al lang in de file staat, brengt over vijf jaar nog meer tijd in de auto door. Het Kennisinstituut Mobiliteitsbeleid (KiM) heeft berekend hoe lang we in 2020 onderweg zijn. Ze voorspellen dat het beter gaat met de economie, waardoor het met name in het westen en zuiden van het land drukker is op de weg. Dit betekent dat het aantal files toeneemt en we 45 procent langer doen over onze reis. Een rit van een uur duurt over vijf jaar dus anderhalf uur. Met deze acht tips bent u de file slim af:

Tip 1: Blijf op dezelfde strook

Het is verleidelijk om bij file steeds van rijstrook te wisselen. Maar het beetje extra tijdwinst dat u boekt, zorgt bij andere weggebruikers juist voor meer vertraging. Kies daarom voor één strook en zit de file even uit.

Tip 2: Wees de file slim af

Niet in de spits rijden, van 06:30 tot 09:30 en 15:30 tot 19:00, is de makkelijkste manier om de file slim af te zijn. Gelukkig zijn er ook apps die helpen files te vermijden, zoals Zoof, Flowpatrol en Waze. Of gebruik Google Maps om een route te vinden zonder file.

Tip 3: Voeg op snelheid in

Snel? Ja, snel! Maak eerst snelheid en voeg pas in als u even hard rijdt als het verkeer op de rijstrook waar u naar toe wilt. Dit zorgt ervoor dat de rest van het verkeer niet af hoeft te remmen, wat extra vertraging kan veroorzaken en zelfs tot een spookfile kan leiden. De meeste files worden niet veroorzaakt door drukte, maar door het rijgedrag van automobilisten en vrachtwagenchauffeurs.

Tip 4: Maak gebruik van de spitsstrook

Soms dient de vluchtstrook als speciale spitsstrook, op een bord boven de weg staat dan duidelijk ‘spitsstrook open’ aangegeven. U mag dan ook over de doorgetrokken streep van baan wisselen.

Tip 5: Denk aan het milieu en uw portemonnee

Filerijden is niet zuinig. Constant optrekken en remmen kost nou eenmaal veel brandstof. Probeer daarom langzaam te rollen, net zoals vrachtwagenchauffeurs. Wanneer u langer dan acht minuten met een draaiende motor stilstaat, kunt u beter de motor uitzetten. U bespaart zo meer brandstof en het is beter voor het milieu. Trek in de winter wel even uw handschoenen aan, want de auto koelt snel af. Brrr!

Tip 6: Airco uit en ramen dicht

Laat als het even kan de airco uit en de ramen dicht. Het brandstofverbruik neemt namelijk met tien procent toe door airco. Zelfs uw ramen kunt u beter dicht laten, omdat dit voor meer luchtweerstand zorgt. Hierdoor kan de auto tot wel twintig procent extra brandstof verbruiken.

Tip 7: Een potje bingo in de auto

Kinderen op de achterbank? Met uw zelfgemaakte bingokaart kan de file niet lang genoeg duren. Maak een bingokaart met alles wat u onderweg tegen kunt komen, van een caravan tot koeien. Wie het eerste alles afstreept, is de winnaar!

Wat voor slimme tips zoekt u?