Veilig rijden met een caravan – 11 slimme tips

Laatst gewijzigd op: 10 augustus 2020

Met de caravan op vakantie? Met deze 11 rijdt u veilig naar uw bestemming. Zo is autorijden met een caravan voortaan een eitje.

Veilig rijden met een caravan – 11 slimme tips

1. Zorg dat de caravan en auto een match zijn

Dat uw caravan en auto een match made in heaven zijn, is meer dan belangrijk. Hangt er een te zware caravan achter een te lichte auto, dan gaat de caravan een eigen leven leiden als er een vrachtwagen voorbij dendert. En rijdt u in een heuvelachtig gebied met een te zware sleurhut? Dan is de kans groot dat de motor van uw auto tegen gaat sputteren. Wie op het punt staat een caravan te kopen, doet er daarom goed aan om in de kentekenpapieren van de auto te duiken. Hier vindt u het maximale trekgewicht van uw bolide. Ga liever niet voor een caravan van het maximale gewicht, maar houd een beetje speling.

2. Verdeel het gewicht goed

Bij het slim inpakken van uw auto en caravan, is het een must om rekening te houden met het maximale laadvermogen. Door een goede verdeling van het gewicht, rijdt u namelijk veiliger. Zorg dat het meeste gewicht zo laag mogelijk bij de grond ligt, in het midden van de caravan. Hoe hoger het zwaartepunt, hoe instabieler de caravan wordt. Het blijkt dat de caravan en auto stabieler zijn als u onder de 75 procent van het maximale ‘treingewicht’ blijft. Dat is het leeggewicht plus het maximale laadvermogen van de auto en caravan bij elkaar opgeteld. Hoe zwaar uw auto en caravan zijn, kunt u checken met speciale weegplaten of op een weegbrug.

3. Neem de tijd

Eén ding is heel belangrijk als u met de caravan op pad gaat: geduld. Omdat in de meeste Europese landen de maximale toegestane snelheid met een caravan 80 kilometer per uur is, bent u nooit vliegensvlug op uw bestemming. Wilt u ongelukken voorkomen, dan is het meer dan verstandig om u strikt aan deze maximale snelheid te houden. Liever iets later op de camping, dan nooit aankomen.

4. Stel de caravanspiegels niet te hoog in

Caravanspiegels zijn onmisbaar als u met uw huis op wielen op reis gaat. De meeste caravanbezitters zweren bij bolle spiegels omdat deze het meeste zicht bieden. Dat ze het zicht iets vervormen, moet u op de koop toe nemen. Een veelgemaakte fout is dat de spiegels te hoog worden afgesteld. Ideaal om onderweg vogels te spotten, maar allesbehalve veilig. Om schade aan de zijkant van uw caravan te voorkomen, moet u de bochtbewegingen kunnen volgen. Stel hiervoor de spiegels zo in dat u de wielen van de caravan kunt zien.

5. Zet de fietsen in de caravan

Gaan de fietsen mee op vakantie? Vervoer ze dan niet achterop, maar in de caravan. Met de fietsen achterop de caravan, is de wegligging instabiel en uw sleurhut slingergevoelig. Uw caravan is een stuk meer in balans als u de fietsen erin zet. Nog veiliger is het om uw stalen ros thuis te laten en op uw vakantiebestemming fietsen te huren.

6. Neem de bochten een stuk ruimer

Rijden met een caravan is een vak apart. Eén ding waarbij u merkt dat het anders is dan ‘normaal’ autorijden, is als u een bocht moet nemen. De caravan volgt niet precies de route die u met de auto stuurt. Neemt u de bocht te krap, dan neemt de caravan deze nóg krapper. Heel gevaarlijk. De truc is om de bochten ruimer te nemen dan u normaal zou doen.

7. Let op bij storm

Zware windstoten en een caravan gaan niet goed samen. Hoe hoger uw caravan is, hoe meer wind hij vangt en hoe makkelijker hij omver wordt geblazen. Check daarom ruim voor vertrek altijd het weerbericht. Bij zware windstoten – minimaal 75 kilometer per uur – raadt het KNMI aan om niet met een caravan te rijden. Ook als de wind minder krachtig is, kan worden geadviseerd om uw huis op wielen van de weg te houden.

8. Ga bij slingeren vol in de rem

Een slingerende caravan is de nachtmerrie van iedere vakantieganger. Mocht uw caravan onderweg gaan slingeren, ga dan vol in de rem. Meestal is een te hoge snelheid namelijk de boosdoener. Door te remmen, krijgt u de controle weer terug. Let natuurlijk wel goed op het verkeer achter u.

9. Rijd met beleid in de bergen

Een handig geheugensteuntje voor als u in de bergen bent: rijd in dezelfde versnelling naar beneden als u voor de weg omhoog heeft gekozen. Zet een automaat in de handmatige modus, zodat hij niet opschakelt zonder dat u dat wilt. Moet u in de bergen remmen? Doe dat dan kort en stevig. Zo kunnen de remmen tussendoor goed afkoelen.

10. Meet de bandenspanning als uw caravan en auto bepakt zijn

Als alle koffers, tassen en andere vakantiebenodigdheden in de caravan en auto liggen, is het tijd om de bandenspanning te meten. Een goed idee, want door te rijden op banden met de juiste spanning, rijdt u veiliger en verbruikt u minder brandstof. De vuistregel voor doorsnee caravanbanden is 3 bar. Het kan natuurlijk nooit kwaad om even in het instructieboekje van uw auto en caravan te kijken.

11. Doe voor vertrek een check

Voordat u vertrekt, is het slim om te controleren of:

  • De kogeldruk niet te hoog is
  • De handrem van de caravan ontregeld is
  • De autospiegels goed staan
  • De caravan goed aan de trekhaak bevestigd is
  • De trekhaak goed vastzit
  • Er een stel extra remblokken in de auto liggen
  • Alle kastdeurtjes in de caravan gesloten zijn
  • De verlichting goed werkt Wilt u uw caravan verzekeren? Dan bent u bij InShared aan het juiste adres. Onze Caravanverzekering is betrouwbaar en voordelig. Bereken hier vrijblijvend uw premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?