Het geheim van een sterk en veilig wachtwoord

Laatst gewijzigd op: 18 mei 2017

Een wachtwoord bedenken is nog niet zo makkelijk. Laat staan onthouden. Met deze 10 tips is uw wachtwoord veilig én krijgt u het niet meer uit uw hoofd.

Het geheim van een sterk en veilig wachtwoord

De meest voorkomende wachtwoorden zijn ‘123456’ en ‘password’, bleek uit onderzoek van SplashData. Makkelijk te onthouden, maar ook makkelijk te hacken. De Romeinen waren daarom zo dom nog niet: iedere dag bij zonsopgang koos een divisie van het leger een nieuw wachtwoord. Via een kleitablet werden de soldaten hiervan op de hoogte gesteld. Het wachtwoord gebruikten ze om zich te identificeren als ze de wacht tegenkwamen. Daar komt de naam ‘wachtwoord’ ook vandaan. Wie verandert nu nog iedere dag zijn wachtwoord? Niemand. Terwijl 11% van de Nederlanders, zo’n 2 miljoen mensen, in 2016 gehackt is. Tijd voor een extra veilig wachtwoord dus.

10 tips voor een sterk en veilig wachtwoord

Hoe langer, hoe lastiger te hacken. 8 tekens is echt het minimum, een wachtwoord van 12 tekens is veel sterker. Denk aan: ‘!’, ‘#’, ‘$’, ‘%’, ‘&’. Speciale tekens maken uw wachtwoord een stuk veiliger. Dus geen voor de hand liggende cijfer- of lettercombinatie, zoals ‘12345’ of ‘qwerty’. Ook niet slim: de naam van een dierbare, uw huisdier, lievelingskleur of uw geboortedatum. Zorg dat het wachtwoord zelfs niet te raden is voor mensen die u goed kennen. Kies een zin die u makkelijk kunt onthouden, bijvoorbeeld: ‘in 1989 ontmoette ik Fred in Parijs.’ Dit wordt het volgende wachtwoord: i1989oiFiP. Van ieder woord gebruikt u de eerste letter, alleen de cijfers tikt u voluit. Een hoofdletter blijft een hoofdletter. Gemiddeld hebben we zo’n 27 accounts waarvoor we een wachtwoord nodig hebben. Ontzettend veel! Toch is het belangrijk om voor iedere website een ander wachtwoord te verzinnen. Stel dat één wachtwoord wordt gehackt, dan heeft de hacker niet meteen toegang tot andere accounts. Het klinkt zo logisch, maar toch zijn er genoeg mensen die hun wachtwoord(en) maar moeilijk geheim kunnen houden. Uit een cybersecurityrapport van Norton bleek dat 26% van de Nederlanders wachtwoorden deelt met anderen. Het advies is om minimaal ieder jaar uw wachtwoorden te veranderen. Verander natuurlijk meteen uw wachtwoord als een website gehackt is die u gebruikt. Er zijn speciale programma’s in de omloop die toetsaanslagen registeren en die doorgeven aan criminelen. Een slimme manier om een wachtwoord te achterhalen. Gebruik daarom liever geen wachtwoorden op openbare computers, zoals de bibliotheek. Deze wachtwoordgenerator bedenkt binnen een paar seconden een goed wachtwoord. U kunt via deze website checken of uw wachtwoord veilig is. Ook krijgt u tips om uw wachtwoord sterker kunt maken.

Moeite met uw wachtwoord onthouden?

Een wachtwoord op een post-it schrijven, is geen goed idee. Het is alleen bijna onmogelijk om al die verschillende wachtwoorden te onthouden. De oplossing is simpel: gebruik een wachtwoordmanager. Dit is een soort digitale kluis waarin uw wachtwoorden op worden geslagen. LastPass is zo’n programma. Alleen het wachtwoord van de wachtwoordmanager hoeft u dan nog te onthouden. Zorg wel dat die extra sterk is. U kunt ook uw internetbrowser de wachtwoorden laten houden. Een tip van de Consumentenbond: gebruik deze functie alleen in Safari en Firefox. Dat zijn de enige browsers die uw wachtwoorden versleuteld bewaren. Anders zijn ze makkelijk te hacken.

De 10 meest gebruikte wachtwoorden

Uit onderzoek van SplashData bleek dat dit de 10 meest gebruikte wachtwoorden zijn. Kies die dus niet.

Wat voor slimme tips zoekt u?