kentekencard kentekenbewijs

De kentekencard

De kentekencard is een kentekenbewijs op creditcardformaat. De kentekencard is ingevoerd op 1 januari 2014, ter vervanging van het papieren kentekenbewijs.

Het nieuwe kentekenbewijs

Iedere autobezitter kent het wel, dat mapje vol papieren dat in uw handschoenenkastje gepropt zit. Maar dat is nu verleden tijd. Per 1 januari 2014 wordt bij elke aanschaf van een nieuwe of tweedehands auto het vertrouwde papieren kentekenbewijs vervangen door de kentekencard. Deze - op een creditcard lijkende - kaart is handzaam, efficiënt en helpt in de bestrijding van voertuigcriminaliteit.

Voorbeeld kentekencard

voorbeeld kentekencard

Gegevens op de kentekencard

Het oude papieren kentekenbewijs kende twee delen; het voertuigbewijs en het tenaamstellingsbewijs. Op de kentekencard worden deze gegevens samengebracht op een kaart. Verder bevat de kaart een chip waarop ook alle gegevens staan.

30 gegevens op 1 kaart
Code Attribuut Verplicht/optioneel Positie
A Kenteken Verplicht Voorkant
B Datum eerste toelating Verplicht Voorkant
C1.1 Naam houder Verplicht Voorkant
C1.2 Voorletter(s) Verplicht Voorkant
C1.3 Adres houder Verplicht Voorkant
C.4.c Aanduiding eigenaarschap Verplicht Voorkant
D.1 Merk Verplicht Achterkant
D.2 Type fabrikant, variant en versie Verplicht Achterkant
D.3 Handelsnaam Verplicht Achterkant
E VIN (Voertuig Identificatie Nummer) Verplicht Achterkant
F.1 Technische maximum massa (niet voor motorfietsen) Verplicht Achterkant
F.2 Toegestane max. massa voertuig Optioneel Achterkant
F.3 Toegestane max. massa combinatie Optioneel Achterkant
G Massa rijklaar Verplicht Achterkant
I Datum tenaamstelling Verplicht Voorkant
J Voertuigcategorie Optioneel Achterkant
K Typegoedkeuringsnummer Verplicht Achterkant
O.1 Max. massa AHW (geremd) Optioneel Achterkant
O.2 Max. massa AHW (ongeremd) Optioneel Achterkant
P.1 Cilinderinhoud Verplicht Achterkant
P.2 Vermogen Verplicht Achterkant
P.3 Brandstof Verplicht Achterkant
Q Vermogen/massa Verplicht Achterkant
R Kleur Optioneel Achterkant
S.1 Zitplaatsen Verplicht Achterkant
S.2 Staanplaatsen Verplicht Achterkant
T Maximum snelheid Optioneel Achterkant
V.9 Milieuklasse EG goedkeuring Optioneel Achterkant
  Meldcode*   Voorkant
  Datum eerste inschrijving in Nederland*   Voorkant

*Naast de volgens de Europese richtlijnen voorgeschreven gegevens hebben wij in Nederland ervoor gekozen om deze gegevens ook nog toe te voegen.

Is de kentekencard verplicht?

Ja. Tenminste, als autobezitter bent u verplicht om indien nodig te kunnen bewijzen bewijs dat de auto ook daadwerkelijk van u is. Dit betekent echter niet dat u nu meteen een kentekencard hoeft aan te schaffen. De kentekencard zal geleidelijk zijn intrede doen. Vanaf 1 januari 2014 ontvangt iedereen die een auto aanschaft (zowel nieuw als tweedehands) een kentekencard in plaats van een kentekenbewijs. Dus pas wanneer u een andere auto aan gaat schaffen zal u te maken krijgen met de kentekencard.

Papieren kentekenbewijs inruilen

Het is wel mogelijk om uw papieren kentekenbewijs in te ruilen voor een kentekencard. Hier zijn echter wel wat extra kosten aan verbonden. Voor meer informatie hierover kan u kijken op de website van het RDW.

De tenaamstellingscode

De tenaamstellingscode, bestaande uit negen cijfers, vervangt het overschrijvingsbewijs. Deze code in combinatie met de kentekencard heeft u nodig wanneer u de auto wilt overschrijven van eigenaar, schorsen, exporteren of laten slopen. De eerste vier cijfers van de code ontvangt u direct bij de aanschaf van de auto. De overige vijf cijfers krijgt u later per post toegestuurd. Het is vervolgens aan u om de code 'aan elkaar te plakken'.

Waar moet je de kentekencard bewaren?

U bent (in Nederland) verplicht om de kentekencard bij u te hebben als u gaat rijden. Wij raden u af om de kentekencard in uw auto te bewaren. U kunt de kaart gemakkelijk in bijvoorbeeld uw portemonnee bewaren, samen met uw rijbewijs. De tenaamstellingscode of bij een papieren kentekenbewijs het Overschrijvingsbewijs (deel II of het vroegere kopie deel 3) moet u thuis op een veilige plaats bewaren. Deze heeft u nodig als u uw voertuig gaat verkopen.

Let op: bewaar uw kentekencard en tenaamstellingscode dus altijd apart van elkaar!

Veiligheid van de kentekencard

Om de veiligheid van de kentekencard te waarborgen, heeft de kaart een aantal beveiligingskenmerken. Ook het materiaal waarvan de kaart gemaakt is en de toevoeging van de chip in de kaart dragen bij aan de veiligheid van de kaart. Al met al maakt dat de kentekencard een stuk veiliger en minder gevoelig voor fraude dan het papieren kentekenbewijs.

Meer weten over autoverzekeringen

we all benefit