Dit zegt de kleur van uw uitlaatgas

Laatst gewijzigd op: 29 april 2019

Uitlaatgas hoort kleurloos en bijna onzichtbaar te zijn. Is het wit, blauw of zwart van kleur? Dan is de kans groot dat er iets mis is met de motor. Wij vertellen wat u in zo’n geval moet doen.

Dit zegt de kleur van uw uitlaatgas

Witte rook uit de uitlaat

Als er bij het starten van de auto witte rook uit de uitlaatpijp komt, is dat niet direct reden voor paniek. De witte kleur wordt meestal veroorzaakt door waterdruppels die nog in de uitlaat zaten en nu als stoom naar buiten komen. Vooral als het koud is, komt dat vaak voor. Draait de motor een tijdje en is hij op temperatuur, dan hoort deze witte rook vanzelf te verdwijnen. Is dat niet het geval? Dan is het verstandig om even naar uw bolide te laten kijken. Het kan zijn dat er een lek is in de koppakking of cilinderkop van uw motor of dat de warmtewisselaar kapot is. Helaas zijn dat geen klusjes die u zelf fikst.

Zwarte rook uit de uitlaat

Grijze of zwarte rook is een teken dat er iets misgaat met de verbranding van brandstof. Meestal wordt het veroorzaakt doordat de motor te veel benzine of diesel verbrandt. Er wordt dan gezegd dat de motor ‘te rijk’ staat. Gevaarlijk is het niet, maar het kost wel onnodig veel brandstof en stinkt behoorlijk. Ga daarom voor de zekerheid naar de garage als er zwarte rook uit de uitlaat komt. Daar kunnen knappe koppen uitsluiten of er niet meer aan de hand is.

Blauwe rook uit de uitlaat

Ook blauwe rook heeft te maken met de verbranding van brandstof. Er wordt dan niet alleen diesel of benzine verbrand, maar ook een beetje smeerolie. Wat hiervan de oorzaak is, is lastig zelf te bepalen. Daarom is het een goed idee om dit bij een garage te laten achterhalen. Zo kunt u dure reparaties aan uw lieveling op wielen voorkomen en spaart u de aarde ook een beetje. Blauwe rook is namelijk extra slecht voor het milieu. [bron: ad.nl, auto-onderdelenexpert.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?