Dit zegt de kleur van uw uitlaatgas

Laatst gewijzigd op: | Door:

Dit zegt de kleur van uw uitlaatgas

Uitlaatgas hoort kleurloos en bijna onzichtbaar te zijn. Is het wit, blauw of zwart van kleur? Dan is de kans groot dat er iets mis is met de motor.

Witte rook uit de uitlaat

Als er bij het starten van de auto witte rook uit de uitlaatpijp komt, is dat niet direct reden voor paniek. De witte kleur wordt meestal veroorzaakt door waterdruppels die nog in de uitlaat zaten en als stoom naar buiten komen. Vooral als het koud is, komt dat vaak voor. Draait de motor een tijdje en is hij op temperatuur, dan hoort deze witte rook vanzelf te verdwijnen. Is dat niet zo? Dan kunt u beter even naar uw auto laten kijken. Het kan zijn dat er een lek is in de koppakking of cilinderkop van uw motor of dat de warmtewisselaar kapot is. Helaas zijn dat geen klusjes die u zelf fikst.

Zwarte rook uit de uitlaat

Grijze of zwarte rook is een teken dat er iets misgaat met de verbranding van brandstof. Meestal komt het doordat de motor te veel benzine of diesel verbrandt. Er wordt dan gezegd dat de motor ‘te rijk’ staat. Gevaarlijk is het niet, maar het kost wel onnodig veel brandstof en stinkt behoorlijk. Ga daarom voor de zekerheid naar de garage als er zwarte rook uit de uitlaat komt. Daar kunnen ze ook meteen uitsluiten of er meer aan de hand is.

Blauwe rook uit de uitlaat

Ook blauwe rook heeft te maken met de verbranding van brandstof. Er wordt dan niet alleen diesel of benzine verbrand, maar ook een beetje smeerolie. Wat hiervan de oorzaak is, is lastig zelf te bepalen. Wel is het goed om het bij een autogarage te laten achterhalen. Zo voorkomt u niet alleen dure reparaties aan uw auto, maar spaart u ook de aarde een beetje. Blauwe rook is namelijk extra slecht voor het milieu.

Vandaag nog iets milieuvriendelijker rijden? Volg dan deze 5 stappen.

[bron: ad.nl, auto-onderdelenexpert.nl]

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit