Wat iedereen over de tankdop wil weten

Laatst gewijzigd op: 14 februari 2022

Wat moet u doen als de tankdop niet open wil? Is rijden zonder tankdop gevaarlijk? En waarom zit de tankklep bij de ene auto rechts en de andere links? We delen de belangrijkste weetjes.

Wat iedereen over de tankdop wil weten

Niet bij alle auto’s zit de tankdop aan dezelfde kant

Heeft u een nieuwe auto of rijdt u in een huurauto, dan is het vaak even zoeken naar de tankdop. Niet bij iedere auto zit deze namelijk op dezelfde plek. Of de dop aan de linker- of rechterkant zit, heeft te maken met aan welke kant van de weg in het land van oorsprong wordt gereden. Rijdt u in een bolide van een Europees automerk? Dan zit de tankdop meestal aan de rechterkant. Bij een Aziatisch merk is het omgekeerde het geval. Dit is voor uw veiligheid gedaan. Zit het stuur links, dan zit de dop rechts. Tijdens het tanken kan er zo geen verkeer voorbijrazen.

De benzinemeter vertelt waar uw tankdop zit

Weet u tijdens het rijden niet meer aan welke kant de tankdop zit, dan heeft het zin om naar de benzinemeter te kijken. Meestal vertelt een pijltje of een driehoekje aan welke kant de dop zit. Heeft uw auto dit snufje niet, dan kunt u de tankklep van binnenuit openen en in de spiegels kijken of u een glimp van het klepje ziet. Hou er wel rekening mee dat niet bij alle auto’s dit vanaf de bestuurdersplek te zien is.

Wil de tankdop niet open? Er zijn foefjes waarmee dit tóch lukt

Een tankdop die niet open wil, is een veelvoorkomend probleem. Na een rondje googelen komt u er al snel achter dat op veel fora hierover wordt geklaagd. Gelukkig zijn er aantal foefjes om dit probleem snel op te lossen. En nee, daar heeft u geen spierballen voor nodig. Zo is het slim om siliconenspray in de kofferbak te leggen. Veel automobilisten sprayen een paar keer per jaar de tankdop hiermee in om gehannes te voorkomen. WD-40, een bekend smeermiddel, wordt ook gebruikt om een stroeve tankdop te openen. Hetzelfde geldt voor teflonvet. Een andere manier om hem te ontgrendelen, is door de dop met de sleutel een aantal keer te openen en te sluiten. Duw ondertussen het klepje met uw hand in en laat hem weer los. Als het goed is, gaat hij dan vanzelf open.

Rijden zonder tankdop is gevaarlijk

Auto’s hebben niet voor niets een tankdop. Rijden zonder is dan ook geen goed idee. De kans dat er brandstof ontsnapt is klein, maar er kunnen wel gevaarlijke gassen vrijkomen. Komt hier een vonkje bij, dan bent u de sigaar. Bij veel benzinestations kunt u een universele noodtankdop voor een prikkie kopen. Altijd handig om standaard in uw auto of caravan te hebben liggen. Vervang deze tijdelijke tankdop wel snel voor 1 die bij uw auto hoort. Hiervoor bent u bij uw autodealer of de autosloop aan het juiste adres.

Aan de binnenkant van de tankklep staat soms informatie over de bandenspanning

Dat de banden van uw bolide de juiste spanning hebben, is heel belangrijk. U rijdt zo namelijk veiliger, u verbruikt minder brandstof, uw banden gaan langer mee én het is beter voor het milieu. Heeft u geen idee wat de juiste bandenspanning is, kijk dan aan de binnenkant van de tankklep. Soms staat het hier op een sticker aangegeven. Niet gevonden? Dan heeft het zin om in het instructieboekje van uw auto te kijken.

Er zijn bofkonten met een ijskrabber in de tankklep

Wie in een Skoda rijdt, vindt onder de tankdop een leuke verrassing: een ijskrabber. Ideaal, want zo hoeft u nooit meer te zoeken. Heeft u dit geluk niet, dan is het een idee om een anti-vriesdeken te kopen. Als u deze ’s avonds op uw ruit legt, hoeft u de volgende ochtend niet te krabben. Een stuk karton doet ook de truc. Wilt u uw auto goed en voordelig verzekeren? Dan bent u bij de Autoverzekering van InShared aan het juiste adres. Bereken hier vrijblijvend uw maandelijkse premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?