APK verlopen? Dit moet u weten

Laatst gewijzigd op: 1 februari 2022

U was nog wel plan om direct een afspraak te maken voor de APK-keuring, maar toch bent u het vergeten. Wat nu? Wij leggen haarfijn uit wat u moet doen als uw APK verlopen is.

APK verlopen? Dit moet u weten

In ons kikkerlandje worden zo’n 6,7 miljoen Algemene Periodieke Keuringen per jaar uitgevoerd. Een belangrijk ‘moetje’, want met deze keuring wordt er gekeken of uw auto aan de wettelijke veiligheids- en milieueisen voldoet. Ook wordt er gecheckt of uw bolide goed is geregistreerd in het kentekenregister. De APK-keuring geeft u dus een stukje extra zekerheid dat u met een veilige auto de weg opgaat. Omdat deze keuring verplicht én belangrijk is, stuurt de RDW 6 weken voordat de APK vervalt een brief ter herinnering aan de APK-vervaldatum. Maar wat als u deze herinnering over het hoofd ziet of om een andere reden uw auto niet op tijd laat keuren?

De gevolgen van een verlopen APK

Bent u vergeten uw lieveling op wielen te laten keuren, dan kan dat u duur komen te staan. Als uw auto 2 maanden na de APK-vervaldatum nog steeds niet gekeurd is, krijgt u nu (januari 2022) een boete van € 150 van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB). Hou er rekening mee dat uw auto vanaf dat moment wettelijk gezien niet meer mag deelnemen aan het verkeer. U mag er dus niet mee de openbare weg op. Op deze regel is 1 logische uitzondering: u mag wel een rit maken naar een APK-keuringsstation. Dit mag tot 2 maanden nadat de APK verlopen is. U moet dan wel kunnen aantonen dat u een afspraak heeft en hiernaar onderweg bent. Voor uw autoverzekering heeft een verlopen APK ook gevolgen. Veroorzaakt u een aanrijding door een mankement aan uw auto? Dan wordt deze schade meestal niet vergoed. Nóg een reden dus om altijd ruim op tijd een afspraak te maken en deze in koeienletters in uw agenda te zetten.

APK verlopen? Schors uw auto

Om een boete te voorkomen, is het een idee om uw auto te schorsen bij de RDW. Uw bolide hoeft dan niet meer APK-gekeurd te zijn. Ook heeft u dan geen verzekeringsplicht en hoeft u geen motorrijtuigenbelasting meer te betalen. Rijden met uw auto is dan natuurlijk ook niet meer toegestaan, net zoals het parkeren van uw wagen op de openbare weg. Loopt de schorsing af? Dan moet u uw auto alsnog laten keuren. U komt er dus alleen maar tijdelijk onderuit. Krijgt u het Spaans benauwd door het lezen van dit artikel? Check op de website van de RDW dan snel wanneer uw auto APK gekeurd moet worden.

Wat voor slimme tips zoekt u?