Voor dummies: de 5 duurste reparaties aan uw auto

| Door:

Voor dummies: de 5 duurste reparaties aan uw auto

Een auto is een flinke kostenpost, dat weet iedere automobilist. Helemaal als er aan uw auto gesleuteld moet worden. Deze 5 reparaties zijn het duurste.

De versnellingsbak van uw auto is kapot

Als er een raar geluid uit de automatische versnellingsbak komt, is het verstandig om zo snel mogelijk naar de garage te gaan. Soms kan het probleem opgelost worden door de versnellingsbak te laten doorspoelen. Dat kost tussen de €250 en €450. Baat dat niet? Dan moet de bak gedemonteerd worden, zodat ze onderdelen kunnen vervangen. Daar hangt een flink prijskaartje aan: €2000 tot €7500.

De motor moet gereviseerd worden

Reviseren is een veelgebruikt woord in de ‘autowereld’. Het betekent dat een auto-onderdeel wordt opgeknapt en zo een tweede leven krijgt. Het wordt uit elkaar gehaald en alle delen worden grondig gereinigd. Versleten onderdelen worden vervangen. Het reviseren van de motor is een dure grap: dat kost tussen de €1500 en €7000. Misschien hoeven alleen de rubbers vervangen te worden of is het een stuk complexer en krijgt de motor een nieuwe cilinderkop. Een specialist is daar een paar dagen zoet mee. Een gebruikte ruilmotor laten demonteren is vaak een stuk voordeliger.

De brandstofpomp moet vervangen worden

Brandstofpomp klinkt als een mooi woord voor galgje. Maar hij bestaat echt en zit aan de tank en aan de motor. Belangrijk, want hij zorgt ervoor dat de brandstof vanuit de tank naar de motor gepompt wordt. Door het tanken van verkeerde brandstof of slijtage is de brandstofpomp eerder aan vervanging toe. De tank nooit helemaal leeg rijden, zorgt dat de brandstofpomp langer meegaat. Het kost €300 tot €660 om de pomp te vervangen. Als de pomp in de motorruimte aan vervanging toe is, is dat een stuk prijziger: €1000 tot €7500.

De koppakking moet vernieuwd worden

De koppakking is een onderdeel van uw auto waar u waarschijnlijk nog nooit van gehoord heeft, tot het aan vervanging toe is. Het is de afdichting tussen het motorblok en de cilinderkop, een belangrijk deel van de motor. De pakking moet waterdicht zijn zodat de koelvloeistof en de olie zich niet mengen. Als hij lek is, loopt de motor slecht en dat kan zorgen voor schade aan de motor. Het vervangen van de koppakking is een arbeidsintensieve klus die €500 tot €1200 kost. Als u merkt dat er koelwater uit de auto ontsnapt, ga dan meteen naar de garage. Misschien bent u er dan op tijd bij en kunt een hoge rekening voorkomen.

De distributieriem is aan vervanging toe

Eén van de belangrijkste onderdelen van de motor is de distributieriem. Als een auto tussen de 100.000 en 150.000 kilometer heeft gereden, is deze riem aan vervanging toe. Wanneer dat precies moet gebeuren, staat meestal in het instructieboekje of het onderhoudsschema van de auto. Bij auto’s die veel in de stad rijden, slijt deze riem eerder. Het vervangen van de distributieriem kost rond de €1000.

[bron: anwb.nl, bovag.nl, autoweek.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer slimme tips >

Gerelateerde artikelen

we all benefit