Appen op de fiets, waarom is dat niet verstandig

Laatst gewijzigd op: 22 april 2024

Na een lange werkdag stapte Lianne op de fiets. Ze haalde haar telefoon uit haar broekzak om haar vriend te appen. Net op het moment dat ze moest oversteken.

Appen op de fiets, waarom is dat niet verstandig

“Altijd als ik op de fiets stap naar huis, app ik mijn vriend. Dan weet hij tenminste dat ik onderweg ben en hoeft hij niet ongerust te zijn als ik later thuis ben. Die donderdag wilde ik alleen maar zo snel mogelijk thuis zijn. Ik was doodmoe, omdat ik moest overwerken. Daarom stapte ik op de fiets, fietste ik flink door en haalde mijn telefoon uit mijn broekzak. Op het moment dat mijn scherm oplichtte, werd ik afgeleid door het geluid van een hard remmende auto. “Zou je niet eens opletten?”, schreeuwde de bestuurder uit zijn raam. Geschrokken keek ik op van mijn telefoon. Toen had ik pas door dat ik midden op de weg stond met twee felle koplampen op mij gericht. Ik fietste snel door naar de overkant van de weg en de bestuurder reed hoofdschudden door. Van schrik trilde ik als een rietje, waardoor fietsen moeite kostte. Het blijft een wonder dat ik niet ben aangereden, omdat het normaal heel druk is op die weg. Nog steeds begrijp ik niet dat ik de ongelezen berichten op mijn telefoon interessanter vond dan mijn veiligheid.”

25 keer grotere kans op een ongeluk

Dat er in juli 2019 een appverbod voor op de fiets werd ingevoerd, is niet voor niets. Wie een smartphone gebruikt tijdens het fietsen, loopt een minstens 25 keer grotere kans op een ongeluk bleek uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Ondanks het verbod wordt er nog steeds veel op de fiets geappt. Elke dag worden zo’n 150 fietsers op de bon geslingerd, bleek uit cijfers van Het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). Wie wordt betrapt op het gebruik van een telefoon op de fiets, kan een boete van € 95 exclusief administratiekosten op de deurmat verwachten. Heeft u al een verzekering voor uw fiets? Appen op de fiets is een heel slecht idee. Wat wel een goed is, is een Fietsverzekering afsluiten.

De Fietsverzekering van InShared is betrouwbaar, voordelig en binnen een paar minuten afgesloten. Bereken nu vrijblijvend uw premie.

Wat voor slimme tips zoekt u?