De grootste fabels over zomerbanden

Laatst gewijzigd op: | Door:

De grootste fabels over zomerbanden

In de zomer horen er zomerbanden onder uw auto. Maar zijn zomerbanden niet gewoon een slimme marketingtruc? En bespaar je geen geld als je het hele jaar op zomerbanden rijdt?

Zomerbanden zijn niets meer dan een slimme marketingtruc

Zomerbanden en winterbanden zijn geen slimme marketingtruc, maar verschillen echt van elkaar. Ze zijn te vergelijken met snowboots en sandalen: dat zijn allebei schoenen, maar in de winter kun je beter de één dragen en in de zomer de ander. Het profiel van winterbanden is zo gemaakt dat u meer grip en stabiliteit heeft in bochten. Ook is het rubber van winterbanden geschikt voor temperaturen onder nul. Het rubber van zomerbanden blijft juist flexibeler als het buiten 7 graden of hoger is.

Er is een verplichte datum dat u winterbanden moet omwisselen voor zomerbanden

Je mag in Nederland zelf bepalen wanneer je zomerbanden omwisselt voor winterbanden. Wel is het belangrijk om dit op tijd te doen, want winterbanden zijn niet gemaakt voor zomerse temperaturen. Deze stokpaardjes vertellen wanneer het tijd is om de banden te verwisselen: ‘Ruil de winterbanden om voor zomerbanden als het buiten 7 graden of hoger is’ of ‘Verwissel de winterbanden als de klok verzet wordt naar zomertijd’.

Alleen op winterbanden staat het M+S symbool

Het is een beetje misleidend, maar het M+S symbool (modder en sneeuw) staat soms ook op zomerbanden. Dit symbool zegt dan ook niets over de winterse eigenschappen van een band. Het is aan de fabrikant om te bepalen of ze het symbool op de band drukken. Laat u dus niet door het symbool overtuigen om de banden te kopen.

Door het hele jaar op zomerbanden te rijden, bespaar je geld

Geld besparen doet u niet door het hele jaar op dezelfde banden te rijden. Of het nu zomerbanden zijn of winterbanden. De kans op een ongeluk is groter als u in de zomer op winterbanden rijdt, ook slijten de banden sneller. Tel deze (mogelijke) kosten bij elkaar op en het is een stuk voordeliger om een set zomer- en winterbanden aan te schaffen. Wel geld besparen op uw auto? Dan kunt u beter deze tips volgen.

Bij een zachte winter heb je genoeg aan zomerbanden

Nederland kent geen Siberische winters met dikke lagen sneeuw en temperaturen ver onder nul. Toch is het ook bij een zachte winter belangrijk om de zomerbanden te vervangen door winterbanden. Deze winterse banden hebben namelijk een aangepast profiel en een andere rubbersamenstelling, waardoor ze meer grip bieden. Ook is de remweg van winterbanden korter en beter.

Je kunt niet voorkomen dat zomerbanden snel slijten

Iedere band slijt vroeg of laat. Maar er is wel een manier om de banden zo lang mogelijk in topconditie te houden: de bandenspanning iedere maand controleren. Banden met een te hoge of te lage bandenspanning zijn eerder versleten. Daarnaast rijdt u veiliger op banden met de juiste bandenspanning en kunt u per jaar zo’n €150 aan brandstof besparen als de banden de juiste spanning hebben. Goed om te weten: de aanbevolen bandenspanning van zomerbanden ligt vaak lager dan die van winterbanden.

Bent u benieuwd naar de grootste fabels over winterbanden? U leest ze hier.

Gerelateerde artikelen

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit