De grootste fabels over zomerbanden

Laatst gewijzigd op: 29 april 2019

In de zomer horen er zomerbanden onder uw auto. Maar zijn zomerbanden niet gewoon een slimme marketingtruc? En bespaar je geen geld als je het hele jaar op zomerbanden rijdt?

De grootste fabels over zomerbanden

Fabel 1: Zomerbanden zijn een slimme marketingtruc

Zomerbanden en winterbanden zijn geen slimme marketingtruc, maar verschillen echt van elkaar. Ze zijn te vergelijken met snowboots en sandalen: het zijn allebei schoenen, maar in de winter kun je beter de één dragen en in de zomer de ander. Het profiel van winterbanden is zo gemaakt dat u meer grip en stabiliteit heeft in bochten. Ook is het rubber van winterbanden geschikt voor temperaturen onder nul. Het rubber van zomerbanden blijft juist flexibeler als het buiten 7 graden of hoger is.

Fabel 2: Er is een verplichte datum voor omwisselen winterbanden

Je mag in Nederland zelf bepalen wanneer je zomerbanden omwisselt voor winterbanden. Wel is het belangrijk om dit op tijd te doen, want winterbanden zijn niet gemaakt voor zomerse temperaturen. Deze stokpaardjes vertellen wanneer het tijd is om de banden te verwisselen: ‘Ruil de winterbanden om voor zomerbanden als het buiten 7 graden of hoger is’ of ‘Verwissel de winterbanden als de klok verzet wordt naar zomertijd’.

Fabel 3: Door het hele jaar op zomerbanden te rijden, bespaar je geld

Geld besparen doet u niet door het hele jaar op dezelfde banden te rijden. Of het nu zomer- of winterbanden zijn. De kans op een ongeluk is groter als u in de zomer op winterbanden rijdt, ook slijten de banden sneller. Tel deze (mogelijke) kosten bij elkaar op en het is een stuk voordeliger om een set zomer- en winterbanden aan te schaffen. Wel geld besparen op uw auto? Dan kunt u beter deze tips volgen.

Fabel 4: Voor alle auto’s zijn dezelfde zomerbanden geschikt

Als uw buurvrouw te spreken is over haar zomerbanden, dan hoeft dit voor uw bolide nog niet de beste koop te zijn. Welk model en type zomerband u nodig heeft, hangt af van waar en hoe u uw auto gebruikt. Rijdt u vooral op een rustig tempo door de stad, dan heeft u andere banden nodig dan als u regelmatig door de bergen knort. Kijk dus goed welke banden de beste match zijn met uw auto.

Fabel 5: Je bent een dief van je portemonnee als je geen Chinese zomerbanden koopt

Wie goedkope zomerbanden op de kop wil tikken, stuit online al snel op zomerbanden gemaakt door Chinese bandenmerken. De afgelopen jaren zijn deze banden in opkomst. Doe voordat u deze voordelige banden in uw digitale winkelmandje mikt eerst goed research. Deze zomerbanden zijn erg goedkoop, maar niet altijd van goede kwaliteit. Speelt u het liever op safe? Kies dan voor zomerbanden gemaakt door grote Europese merken. Hiervan weet u zeker dat de kwaliteit wel snor zit.

Fabel 6: Bij een zachte winter heb je genoeg aan zomerbanden

Nederland kent geen Siberische winters met dikke lagen sneeuw en temperaturen ver onder nul. Toch is het ook bij een zachte winter belangrijk om uw zomerbanden te vervangen door winterbanden. Deze winterse banden hebben namelijk een aangepast profiel en een andere rubbersamenstelling, waardoor ze meer grip bieden. Ook is de remweg van winterbanden korter en beter. Heel belangrijk om ongelukken te voorkomen.

Fabel 7: Alleen op winterbanden staat het M+S symbool

Het is een beetje misleidend, maar het M+S symbool (modder en sneeuw) staat soms ook op zomerbanden. Dit symbool zegt dan ook niets over de winterse eigenschappen van een band. Het is aan de fabrikant om te bepalen of ze het symbool op de band drukken. Laat u dus niet door het symbool overtuigen om de banden te kopen.

Fabel 8: Het is niet te voorkomen dat zomerbanden snel slijten

Iedere band slijt vroeg of laat. Maar er is wel een manier om de banden zo lang mogelijk in topconditie te houden: de bandenspanning iedere maand controleren. Banden met een te hoge of te lage bandenspanning zijn eerder versleten. Daarnaast rijdt u veiliger op banden met de juiste bandenspanning en kunt u per jaar zo’n € 150 aan brandstof besparen als de banden de juiste spanning hebben. Goed om te weten: de aanbevolen bandenspanning van zomerbanden ligt vaak lager dan die van winterbanden.

Fabel 9: Zomerbanden bewaar je gewoon op zolder of in de garage

‘Waar láát ik die dingen?’, vraagt u zich misschien af als het tijd is om de winterbanden onder de auto te monteren. Als u er thuis geen plaats voor heeft, is een bandenhotel een idee. Wel wat ruimte over? Zorg dan dat u de banden goed opruimt. Zomer- en winterbanden met een velg kunt u het beste horizontaal bewaren, het liefst op een bandenrek. Bewaar banden zonder velg verticaal als ze op een ondersteund rek staan, zo blijven ze mooi rond. De banden een paar maanden op een vlakke vloer parkeren, is een slecht idee. De kans is groot dat de vorm er straks dan minder goed in zit. En zat er een hoes bij de banden? Bewaar ze hier dan altijd in. Bent u benieuwd naar de grootste fabels over winterbanden? U leest ze hier hier.

Wat voor slimme tips zoekt u?