De geheimen van goed achteruit inparkeren

Laatst gewijzigd op: 6 november 2017

Achteruit inparkeren vinden de meeste automobilisten een crime. Maar wist u dat het helemaal niet zo lastig is? Wij hebben de best bewaarde geheimen ontrafeld.

De geheimen van goed achteruit inparkeren

Ondanks dat steeds meer auto’s een achteruitrijcamera hebben, is achteruit inparkeren nog steeds niet favoriet. Toch worden deze paar minuten gezucht, gekreun en gestress dubbel en dwars terugbetaald. Achteruit inparkeren heeft namelijk genoeg voordelen.

De 4 voordelen van achteruit inparkeren

  • Beter zicht op de weg. Wie achteruit inparkeert heeft beter zicht op de weg bij het verlaten van een parkeervlak.
  • Sneller en makkelijker wegrijden. In geval van nood telt iedere seconde. En ook als er niet sprake is van een noodgeval, is het fijn om snel weg te rijden. Helemaal op een vroege maandagochtend.
  • Een kleinere kans op schades. Beter zicht op de weg zorgt ervoor dat u minder snel paaltjes, voetgangers en andere auto’s over het hoofd ziet.
  • Het scheelt brandstof. Een koude motor verbruikt meer brandstof, soms wel 50% meer. Als u uit parkeerstand wegrijdt, is de motor meestal afgekoeld. Achteruit uit een parkeerplek rijden, zorgt er dus voor dat u onnodig brandstof gebruikt op het moment dat er extra benzine of diesel nodig is.

Maak achteruit inparkeren makkelijk

Deze tips maken achteruit inparkeren een stuk makkelijker. En natuurlijk: oefening baart kunst! Een handig ezelsbruggetje: de parkeerplek moet 1,5 keer de lengte van uw auto zijn. Houd dit in gedachte als u naar een plekje zoekt. Kijk om ongelukken te voorkomen altijd eerst in de binnenspiegel, de rechterbuitenspiegel en over uw rechterschouder voordat u de auto parkeert. Vergeet ook geen richting naar rechts aan te geven. Waarschijnlijk is dat ooit in uw oren geknoopt door uw rijdinstructeur, maar doet u dat nog steeds? Als de spiegel van de auto gelijk is aan de bovenste lijn van het tweede parkeervlak, draai dan uw stuur naar rechts. Pas als uw auto in één lijn staat met het parkeervak draait u het stuur naar links zodat de wielen recht onder de auto staan. Rijd daarna recht achteruit, zodat de auto netjes in het vak staat. Pas de stand van de zijspiegel aan de passagierskant aan. Richt de spiegel op het achterwiel voor een ander beeld op de buitenkant van de auto. Veel mensen vinden achteruit inparkeren zo makkelijker. [bron: metro.nl, femmefrontaal.nl, geotab.com]

Wat voor slimme tips zoekt u?