Weet u dit over uw autobanden?

Laatst gewijzigd op: 23 maart 2018

Zonder banden geen auto. Ze zijn misschien wel het belangrijkste onderdeel van uw bolide. Maar wist u dit al over uw autobanden?

Weet u dit over uw autobanden?

Banden gaan zo’n 10 jaar mee

Na zo’n 10 jaar hebben banden hun beste tijd gehad en zijn ze toe aan vervanging. Milieu Centraal raadt aan om banden van 6 jaar of ouder ieder jaar te laten testen door een bandenspecialist. Zo weet u op tijd of uw banden rijp zijn voor de prullenbak. Geen idee hoe oud uw banden zijn? Op de zijkant van de band vindt u een viercijferige code met de week en het jaar waarin de band is gemaakt.

Het is gevaarlijk om op winterbanden in de zomer te rijden

In de zomer op winterbanden rijden, zorgt voor een langere remweg. Heel gevaarlijk! Ook is het niet goed voor uw portemonnee, want in de zomer slijten winterbanden een stuk sneller. Deze 2 handige stokpaardjes vertellen u precies wanneer het tijd is voor zomerbanden: ‘Verwissel de winterbanden als de klok verzet wordt naar zomertijd’ en ‘Ruil de winterbanden om voor zomerbanden als het buiten 7 graden of hoger is’. Duidelijk toch?

Iedere 2 maanden moet de bandenspanning getest worden

Of de auto genoeg benzine heeft, schoon is en geen deuken heeft, vindt bijna iedereen interessanter dan de bandenspanning. Daarom rijden veel auto’s ook met te zachte banden. Niet alleen kost dit zo’n €150 extra brandstof per jaar, het zorgt ook voor snellere slijtage, meer verkeerslawaai, meer luchtvervuiling en meer ongelukken. Laat daarom uw bandenspanning iedere 2 maanden testen. Goed om te weten: bij het reservewiel moet de bandenspanning 0,5 hoger ligger, zodat hij bij pech meteen klaar is voor gebruik.

Het Europees bandenlabel is de moeite waard om te bekijken

Sinds 2012 heeft elke band een Europees bandenlabel. Hierop staan de 3 belangrijkste eigenschappen van een band: hoe duurzaam een band is (de rolweerstand), de remweg op een nat wegdek en hoeveel geluid de band produceert. Een handig spiekbriefje voor als u nieuwe banden koopt. Natuurlijk kan een bandenspecialist hier u ook alles over vertellen.

De rolweerstand vertelt u hoe zuinig de band is

Voordat u nieuwe banden koopt, is het slim om naar de rolweerstand te kijken. Ongeveer 20% van het brandstofverbruik wordt hier namelijk door bepaald. De rolweerstand wordt uitgedrukt in de rolweerstandcoëfficiënt. Hoe lager de rolweerstandcoëfficiënt is, hoe lager de rolweerstand, het brandstofverbruik en ook de CO2-uitstoot. Links bovenaan op het Europees Bandenlabel vindt u de rolweerstandcoëfficiënt. Als deze 9 of kleiner is, heeft u een hele zuinige band te pakken.

Banden kunnen goed hergebruikt worden

Wie nieuwe banden koopt, kan de oude meestal inleveren bij de verkoper. Van een deel van het bandenrubber worden korrels gemaakt die gebruikt kunnen worden voor tegels en sportvloeren. Het andere deel gaat naar de verbranding. Er zijn ook genoeg creatieve mogelijkheden met een oude autoband. Denk aan een fietsenrek, een schommel of alternatieve plantenbak. [bron: milieucentraal.nl, bandenleader.nl, kiesdebesteband.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?