De gevaarlijkste rotondes van Nederland

Laatst gewijzigd op: 7 mei 2018

Rotondes zorgen niet alleen voor veel ergernissen in het verkeer, maar ook voor veel ongelukken. Deze rotondes zijn berucht in Nederland.

De gevaarlijkste rotondes van Nederland

‘Fietser geschept op rotonde’, ‘Vrachtwagen gekanteld op rotonde’ en ‘Dodelijk ongeluk op rotonde’. Door deze krantenkoppen is het moeilijk te geloven dat een rotonde echt veiliger is dan een kruising. Toch zorgt een rotonde voor 50% minder verkeersongelukken en 75% minder verkeersdoden met letsel, dan een kruising met stoplichten. De afgelopen 15 jaar is het aantal rotondes in Nederland daarom verdubbeld. Uit onderzoek van Verkeersbureau VIA en RTL Nieuws bleek dat Nederland nu zo’n 5000 rotondes telt. Alleen zijn deze lang niet allemaal even veilig.

Gezocht: eenheid in rotondes

Wat de rotondes in ons kikkerlandje onveilig maakt, is dat er te weinig eenheid is. Zo hebben op de ene rotonde fietsers voorrang en op de ander juist niet. Hierdoor weten weggebruikers vaak niet wat ze moeten doen. Sinds 1998 wordt er al gepleit voor meer eenheid in rotondes. Er is zelfs een richtlijn opgesteld. Bij de aanleg van rotondes wordt alleen te weinig rekening gehouden met deze richtlijn. Zonde, want Verkeersbureau VIA en RTL Nieuws ontdekten dat de rotondes die niet aan deze richtlijnen voldoen veel gevaarlijker zijn. Van de 253 rotondes binnen de bebouwde kom met de meeste ongevallen, voldoet maar liefst 63% niet aan de richtlijn.

Dit zijn de gevaarlijkste rotondes van Nederland

Knooppunt Joure en het Keizer Karelplein in Nijmegen staan bekend als de gevaarlijkste rotondes van Nederland. De snelwegrotonde bij Joure maakt plaats voor een veiliger alternatief, waardoor het verkeer beter moet doorstromen. Het Keizer Karelplein wordt door veel (beginnende) automobilisten gevreesd, omdat er geen lijnen op de weg staan en Duitse automobilisten vaak niet voorsorteren. Oppassen geblazen dus! Benieuwd wat de gevaarlijkste rotondes bij u in de buurt zijn? Zoek het op met deze handige interactieve kaart. Is een tweede rondje over de rotonde eigenlijk strafbaar? U leest het hier [bron: rtlnieuws.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?