De tanden van uw huisdier poetsen?

Laatst gewijzigd op: 2 januari 2024

Gaatjes, bloedend tandvlees of een slechte adem: net als mensen kunnen huisdieren ook flink last hebben van hun gebit. De tanden poetsen van uw hond of kat dus helemaal geen gek idee. Daarom geven we u handige tips om het tandenpoetsen een stukje makkelijker te maken.

InShared Dierenverzekering Tandenpoetsen

Dit is waarom poetsen voor huisdieren belangrijk is

We weten allemaal dat goede tandverzorging voor onszelf belangrijk is, maar onze trouwe viervoeters mogen we ook niet vergeten! De binnenkant van het gebit wordt schoongehouden door de tong, maar de buitenkant van het gebit en het tandvlees van uw maatje kan wel uw hulp gebruiken. Tandplak en tandsteen kunnen zich ophopen bij huisdieren, wat zorgt voor tandvleesproblemen, infecties en zelfs tandverlies. En slechte mondgezondheid kan ook zorgen voor ontstekingen in het lichaam. Een schoon gebit is dus onmisbaar voor de gezondheid van uw huisdier.

Zo poetst u de tanden van uw huisdier op de juiste manier

Tandenpoetsen bij huisdieren kan een uitdaging zijn. Maar met de juiste aanpak zal het een stuk soepeler gaan!

1. Begin op jonge leeftijd

Jong geleerd is oud gedaan. Is uw pup of kitten rond de 3 maanden oud? Dan is dat een mooie leeftijd om te beginnen met het tandenpoetsen. Zo went uw huisdier vroeg aan alle stappen en dat maakt het poetsen makkelijker wanneer uw maatje ouder is.

2. Kies de juiste tandenborstel en tandpasta

Als het tijd is om écht te poetsen, gebruik dan producten die speciaal voor honden en katten zijn gemaakt. Spullen voor het menselijke gebit doen dieren meer kwaad dan goed. Onze tandenborstels zijn te ruw voor het tandvlees van uw huisdier en onze tandpasta’s hebben vaak fluoride: dat is giftig voor honden en katten. Er zijn speciale tandpasta’s met smaken die huisdieren lekker vinden, zoals kip of rund.

Ook goed om te weten: zorg dat ieder dier een eigen tandenborstel heeft. Als het ene huisdier een infectie heeft, brengt u dat niet over bij het andere huisdier.

3. Laat uw huisdier wennen

Geen zorgen als uw huisdier geen jonkie meer is. Oudere honden en katten kunnen ook nog wennen aan tandenpoetsen. Begin simpel met het aanraken van de wangen met uw handen. Gaat dat goed? Probeer dan met uw vinger voorzichtig te wrijven over de tanden. Zo kan uw huisdier stap voor stap wennen aan alle handelingen die bij het tandenpoetsen komen kijken. En vergeet niet uw maatje te belonen als het goed gaat. Dat kan met iets lekkers (zoals speciale gebitsvriendelijke snoepjes) of door even samen te spelen.

4. Poets met geduld

Het spreekwoord zegt het al, geduld is een schone zaak. Neem de tijd en wees geduldig tijdens het poetsen. Begin met korte sessies en bouw deze langzaam op. Poets voorzichtig de buitenkant van de tanden en kiezen met kleine ronddraaiende bewegingen.

Overweeg een periodieke gebitsreiniging voor uw huisdier

Lukt het ook met deze tips niet? Dan is het een goed moment om uw dierenarts om hulp te vragen. Die heeft natuurlijk veel meer ervaring en kan het gebit periodiek reinigen. Ook kan de dierenarts zien of er misschien al iets mis is met het gebit van uw huisdier. En wel zo fijn: met de aanvullende dekking Gebit van onze Dierenverzekering worden kosten tot € 250 ook nog eens vergoed. Zo kunnen vervelende klachten bij uw huisdier voorkomen of genezen worden.

Uw huisdier goed verzekerd

Ontdek onze Dierenverzekering (hondenverzekering of kattenverzekering) en bepaal welke dekking bij u en uw hond of kat past.

Bereken uw premie

Wat voor slimme tips zoekt u?