Dit moet u doen als uw auto te water raakt

Laatst gewijzigd op: 8 februari 2018

Het is de nachtmerrie van iedere automobilist: met de auto te water raken. Wat moet u wel en niet in zo’n situatie doen? Met dit stappenplan bevrijdt u zich zo snel mogelijk.

Dit moet u doen als uw auto te water raakt

Elk jaar komen er ongeveer 750 auto’s in het water terecht, waarbij er zo’n 60 doden vallen en honderden mensen gewond raken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Toch zijn er genoeg mensen die niet weten wat ze in zo’n situatie moeten doen. Tijd voor een spoedcursus!

Auto in het water? Dit moet u doen

  • Ga zo snel mogelijk uit de auto Klinkt meer dan logisch, maar veel mensen denken dat ze moeten wachten tot de auto voor het grootste deel gezonken is. Een gevaarlijk misverstand. Wacht niet af, maar kom meteen in actie.
  • Doe de binnen- en buitenverlichting aan Zo kunt u zich makkelijker oriënteren en bent u beter zichtbaar voor hulpdiensten. Laat de motor van de auto gewoon aan, voor kortsluiting hoeft u niet bang te zijn.
  • Maak de autogordel los Het sluitingsmechanisme van de gordel kan geblokkeerd zijn door de harde klap in het water. Gelukkig is er het mesje aan de noodhamer, waarmee u zich los kunt snijden. Maak altijd eerst uzelf los en dan pas andere mensen in de auto.
  • Doe de zijruit open Probeer eerst de zijruit te openen met de handbediening. Als dat niet lukt, is er door het contact met het water waarschijnlijk kortsluiting ontstaan. Gebruik de noodhamer om de ruit te verbrijzelen. Sla niet in het midden van het raam, maar in 1 van de hoeken. Als u de noodhamer van schrik niet kunt vinden, gebruik dan de metalen pinnen van de hoofsteun. Lukt het echt niet om een ruit in te slaan? Dan is er nog een plan B. Neem een flinke hap lucht en wacht tot de auto grotendeels gezonken is. De druk binnen en buiten is dan hetzelfde, waardoor u de deur kunt openen.
  • Zwem uit de auto Zwem voorzichtig uit de auto en naar de kant. Zorg dat u geen kou vat.

Leg minimaal 2 noodhamers in de auto

De noodhamer is heel belangrijk als u zich uit een auto wilt bevrijden. Dat blijkt wel uit het bovenstaande stappenplan. Alleen ligt er in veel auto’s maar 1 of zelfs geen noodhamer. Zorg dat er niet alleen 1 in de buurt van de bestuurdersstoel ligt, maar ook 1 dichtbij de passagiersstoel. In geval van nood is er geen tijd om de noodhamer door te geven. En vergeet ook niet de noodhamer te monteren zoals op de verpakking staat. Anders slingert hij al snel rond in de auto en is hij op cruciale momenten onvindbaar. Koop het liefst een noodhamer met springveer. Met een noodhamer zonder springveer moet u meer kracht gebruiken om de ruit te verbrijzelen, waardoor het sommige mensen zelfs niet lukt.

Wat moet ik doen als iemand anders met de auto te water raakt?

Spring niet meteen in het water, maar bel eerst 112. Als er mensen in de auto zitten en ze de deuren niet openkrijgen, kunt u helpen door met uw voeten te steunen op het gedeelte onder de deur en heel hard aan de deurkruk te trekken. De deur gaat dan (hopelijk) open. [bron: hulpbijautotewater.nl, metronieuws.nl, nos.nl, rtlnieuws.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?