De zin van het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Laatst gewijzigd op: 30 november 2020

Inbreken in een slecht beveiligde woning is kinderspel. Het kost inbrekers vaak maar 30 seconden om binnen te komen. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen kunt u daar een stokje voor steken.

De zin van het Politiekeurmerk Veilig Wonen

Het lijkt wel alsof inbrekers steeds slimmer worden. Speurden ze vroeger nog vooral onder deurmatten en plantenpotten naar reservesleutels, nu hebben ze veel vindingrijkere trucs om potentiële huizen te selecteren. Van foto’s maken door de brievenbus tot een cocktailprikker in het slot steken. Dikke pech kunt u natuurlijk altijd hebben, maar er zijn gelukkig genoeg manieren om uw huis minder aantrekkelijk te maken voor criminelen. Zoals met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Wat is het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

De naam zegt het al: het Politiekeurmerk Veilig wonen (PKVW) is een keurmerk voor woningen die voldoen aan de eisen op het gebied van inbraakpreventie en sociale veiligheid. Een inbreker heeft meer tijd nodig om een woning binnen te sneaken die beveiligd is volgens de eisen van het Politiekeurmerk. De kans op inbraak is met dit keurmerk dus kleiner.

Hier moet uw huis aan voldoen

‘Hoe krijg ik het Politiekeurmerk Veilig Wonen?’, vraagt u zich misschien af. Aan de volgende eisen moet uw stulpje voldoen: Dat goede sloten het inbrekers een stuk lastiger maken om binnen te komen, weet iedereen. Toch zijn er genoeg huizen waarbij het sluitwerk flink rammelt. Dankzij Stichting Kwaliteit Gevelbouw is het kiezen van veilige sloten een eitje. Zij testen sloten onder andere op sterkte en duurzaamheid. Het aantal sterren, 1 tot 3, geeft aan hoe veilig een slot is. Benieuwd of uw sloten aan de eisen van het Politiekeurmerk voldoen? Kijk dan even in deze handige lijst. Inbrekers houden er niet van om in de spotlights te staan. Niet gek dus dat verlichting bij de buitendeuren één van de eisen voor het keurmerk is. Ex-inbreker Evert Jansen legde eerder uit waarom sensorverlichting een goede investering is: “Stel dat je op vakantie gaat en je zet de vaste verlichting aan. Als er dan een inbreker in je tuin loopt, hebben je buren daar geen idee van. Met sensorverlichting gaan de lichten aan en uit als er iemand rond je huis loopt. Voor de buren is dat een teken om te gaan kijken.” Hier leest u nog meer handige tips voor de beste verlichting. Heeft u vanuit de hal van uw woning zicht naar buiten, dan is het een stuk makkelijker om ongenodigde gasten te spotten. Met buitenverlichting weet u helemaal binnen no-time wie er rondom uw huis scharrelt. Rookmelders hebben niets te maken met het voorkomen van inbraak, maar wel met uw veiligheid. Uit cijfers van de Rijksoverheid blijkt dat 72% van de Nederlanders een rookmelder heeft in huis. Sinds 2003 is het in nieuwbouwhuizen verplicht om op elke verdieping een rookmelder te hebben. Per 1 juli 2022 geldt deze regel niet alleen voor nieuwe huizen, maar voor elke woning. Het Politiekeurmerk geeft u een goede reden om niet tot 2022 te wachten.

Neem een PKVW-beveiligingsadviseur in de arm

Een paar dingen in en om het huis aanpassen, een certificaat aanvragen en klaar is kees? Nee, het krijgen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft meer voeten in aarde. Als u de aanpassingen aan uw huis heeft gedaan of laten doen – kijk hierbij goed op de website van het Politiekeurmerk - moet u een PKVW-beveiligingsadviseur in de arm nemen. Pas als deze persoon heeft gecontroleerd dat uw stulpje aan deze eisen voldoet, krijgt u het certificaat.

Korting op uw inboedelverzekering

Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen in de pocket krijgt u bij sommige verzekeraars korting. Zo ook bij InShared. Als u het certificaat heeft, kunt u dat meteen aangeven als u een verzekering aanvraagt. U krijgt dan 5% korting op de premie van onze Inboedelverzekering. Had u het keurmerk nog niet toen u de verzekering afsloot? Dan kunt u dit altijd later aangeven in uw digitale Verzekeringsmap.

Wat kost het Politiekeurmerk Veilig Wonen?

Wat u kwijt bent om het PKVW-certificaat te krijgen, hangt af van hoe goed uw huis nu al beveiligd is. Misschien is het tiptop in orde en hoeft u alleen de inspectiekosten van een PKVW-expert te betalen. Hoeveel dit is, hangt af per bedrijf. Zijn uw sloten gammeler dan gammel en moet u buitenverlichting en rookmelders kopen? Dan kan de prijs flink oplopen.

Hoe lang is het Politiekeurmerk Veilig Wonen geldig?

Als u de trotse eigenaar van het keurmerk bent, kunt er een tijd van genieten. Het PKVW-certificaat is namelijk 10 jaar geldig. Dit geldt vanaf de datum van afgifte. Als uw certificaat na 10 jaar verlopen is, kunt er opnieuw één aanvragen. Uw huis moet dan wel weer bekeken worden door een PKVW-expert. In deze tijd kan er namelijk betere inbraakbeveiliging op de markt zijn gebracht. Ook kunnen inbrekers nóg slinksere manieren hebben bedacht om in te breken. [bron: politiekeurmerk.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?