Elektrische auto? Dit moet u weten over de laadpaal

Laatst gewijzigd op: 20 juli 2020

Als er iets is waar iedereen met een elektrische auto aan moet geloven, dan is het wel aan een laadpaal. Voor deze mensen verzamelden wij daarom de belangrijkste weetjes over laadstress, laadpassen en laadpalen.

Elektrische auto? Dit moet u weten over de laadpaal

Het valt in Nederland gelukkig mee met de laadstress

In veel landen rijden elektrische rijders met samengeknepen billen omdat er weinig laadpalen zijn. In Nederland valt het gelukkig mee met de laadstress. Er zijn in ons kikkerlandje zo’n 40.000 openbare laadpalen en 80.000 privé-laadpalen. In andere Europese landen hebben ze het helaas minder goed voor elkaar. Niet gek, want de laadpalen in Europa zijn bar slecht verdeeld. Maar liefst 75% van de laadpalen bevindt zich in 4 landen: Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Dit kwam aan het licht door het jaarverslag van ACEA, de overkoepelende organisatie van autofabrikanten in Europa.

Een laadpaal is fiscaal aftrekbaar

‘Is een laadpaal fiscaal aftrekbaar?’, vragen veel ondernemers zich af. Goed nieuws: de aanschaf- en plaatsingskosten of periodieke leasekosten van een laadpaal zijn bij uw bv als voorbelasting aftrekbaar. Naast de btw-aftrek kunt u gebruik maken een aantal andere fiscale voordelen die het kopen van een laadpaal nóg aantrekkelijker maken:

  • MIA: de milieu-investeringsaftrek kan oplopen tot 36% van het aankoopbedrag
  • Vamil: u kunt 75% van de investeringskosten bij de Vamil willekeurig afschrijven. De minimale investeringskosten voor de laadpaal moet wel €2.500 zijn. Vraag van tevoren de MIA en Vamil aan via mijn.RVO.nl
  • KIA: de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek – een hele mond vol – kan zorgen voor een extra fiscale winstaftrek van 28%. De minimale investering is €450

Het aanvragen van een laadpaal kan tot 9 maanden duren

Om elektrisch rijden te stimuleren, bieden 282 van de 355 gemeenten in Nederland de mogelijkheid om via de gemeentelijke website een openbare laadpaal aan te vragen. Tussen de aanvraag en het plaatsen van zo’n laadpaal, zit volgens gemeentelijke websites gemiddeld 18 weken. Helaas heb je vaak veel meer geduld nodig. Het kan tot wel 9 maanden duren voordat u uw aangevraagde laadpaal eindelijk kunt gebruiken. Iets om rekening mee te houden dus.

Een laadpaal vinden die vrij is, hoeft niet lastig te zijn

De nachtmerrie van iedere elektrische rijder: een bijna lege accu, maar er is geen velden en wegen een laadpaal te bekennen. Gelukkig is er een manier om vliegensvlug een vrije laadpaal te vinden: via de interactieve kaart op www.oplaadpalen.nl. Deze kaart geeft een actueel overzicht van alle laadpalen in Nederland en geeft aan of de paal vrij is op dit moment (groen) of dat iemand anders al de accu aan het opladen is (rood). Natuurlijk kunt nog wel voor verrassingen komen te staan als u eenmaal bij de paal bent.

U kunt uw auto opladen aan een gewoon stopcontact

Of een elektrische auto aan een gewoon stopcontact opgeladen kan worden, is voor veel mensen een mysterie. Wij lossen dit mysterie graag voor u op: het is mogelijk om uw auto aan een gewoon stopcontact op te laden. Houd er alleen wel rekening mee dat dit veel langer duurt dan opladen bij een aparte laadaansluiting of laadpaal met meer capaciteit. Om overbelasting te voorkomen, is het verstandig om een aparte groep in de meterkast te maken voor de laadaansluiting.

Laadpassen en laadsleutels hebben beide voor- en nadelen

Als e-rijder moet je jezelf wel onderdompelen in de wereld van laadpassen en laadsleutels. Het lastige is alleen dat er veel verschillende aanbieders zijn en ze allemaal hun voor- en nadelen hebben. De keuze wordt iets makkelijker als u hierop let:

  • Of er transactiekosten zijn per laadsessie
  • Met welke leveranciers van laadpalen de aanbieder samenwerkt
  • Of de laadpas of -sleutel ook in het buitenland te gebruiken is
  • Of de laadpaal te koppelen is aan een app Er wordt gewerkt aan de ontwikkeling van contactloos betalen met uw pinpas of creditcard bij een laadpunt. Even wacht dus nog. Wilt u uw elektrische auto verzekeren? Zoek dan niet verder. De elektrische Autoverzekering van InShared is betrouwbaar en voordelig. Bereken hier vrijblijvend uw premie. [bron: jongenlaan.nl, groenopladen.nl, ad.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?