Zo kunt u aquaplaning voorkomen

Laatst gewijzigd op: 25 maart 2019

‘Regen is een zegen’, wordt er wel gezegd. Voor de landbouw is een flinke plensbui op z’n tijd meer dan welkom. Alleen voor automobilisten is het eerder een vloek dan een zegen. Regen kan namelijk aquaplaning veroorzaken.

Zo kunt u aquaplaning voorkomen

Nederland wordt alleen maar natter. De afgelopen 108 jaar is de hoeveelheid regen in ons kikkerlandje met 27% gestegen, bleek uit cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving (CLO). Dat zorgt er niet alleen voor dat u vaker een paraplu en regenpak nodig heeft, maar ook dat de kans op aquaplaning een stuk groter is. En dat is weer het recept voor verkeersongelukken.

Dit gebeurt er bij aquaplaning

Aquaplaning ontstaat als volgt: u rijdt met de auto door een laagje water dat op de weg ligt. Door de snelheid wordt het water aan de voorkant tussen de band en het wegdek omhoog geduwd. Als de banden het water niet snel genoeg kunnen afvoeren, dan wordt het wiel als ware opgetild door het water. De auto verliest dan al zijn grip op het wegdek. Daardoor kan de auto onbestuurbaar worden en gaan slippen. Levensgevaarlijk.

Aquaplaning voorkomen? 4 tips om veilig te rijden

Invloed op het weer hebben we helaas niet, maar wél op ons rijgedrag en op hoe we de auto onderhouden. Met deze tips kunt u aquaplaning voorkomen: Hoe minder profiel de banden hebben, hoe groter de kans op aquaplaning. Daarom is het advies om bij een profieldiepte van 3 millimeter of minder de banden te vervangen. De profieldiepte kunt u zelf meten met een speciale profieldieptemeter of door naar de Tread Wear Indicator te kijken op de zijkant van de banden. Te snel rijden, is één van de belangrijkste oorzaken van aquaplaning. Pas uw snelheid daarom altijd aan op het weer. Trek bij veel regen langzamer op, hou meer afstand en rem eerder af. Heeft u het profiel van de banden gecheckt? Kijk dan ook meteen naar de bandenspanning. Door te rijden op banden met de juiste spanning, is het oppervlakte dat contact met de weg heeft kleiner. Het gewicht van de auto wordt hierdoor verspreid over een kleiner oppervlakte. Deze extra druk zorgt ervoor dat u minder snel last heeft van aquaplaning. Ook mooi meegenomen: als de banden de juiste spanning hebben, kunt u per jaar zo’n €150 aan brandstof besparen. Rij, als het even kan, niet door sporen. Vooral in de diepe sporen die vrachtwagens veroorzaken, staat vaak veel water.

Krijg je toch te maken met aquaplaning?

Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar blijf dan zo rustig mogelijk. Hou uw stuur recht, geef geen gas en ga ook niet remmen. De kans om te slippen wordt dan alleen maar groter. Hou de koppeling ingetrapt tot de auto weer grip heeft. Begint de auto toch te slippen? Hou de koppeling dan in en blijf kijken naar de juiste richting. [bron: RTLnieuws.nl, volkskrant.nl, clo.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?