Zelf uw fiets onderhouden? 4 onmisbare tips

Laatst gewijzigd op: | Door:

Zelf uw fiets onderhouden? 4 onmisbare tips

Geen zin in het zóveelste bezoek aan de fietsenmaker? Steek uw handen dan uit de mouwen en doe zelf het klein onderhoud. Met deze slimme tips is dat een makkie.

Wij Nederlanders fietsen zo’n 15 miljard kilometer per jaar, bleek uit cijfers van het CBS. Dat is ruim 880 kilometer per jaar per persoon. Niet gek dus dat uw favoriete voertuig regelmatig een onderhoudsbeurt nodig heeft. Gelukkig kunt u dat prima zelf doen met deze tips:

1. Geef het frame een poetsbeurt

Een klusje dat zo geklaard is, is het schoonmaken van het frame van uw fiets. Maak hem van boven naar beneden schoon met een borstel en een lauwwarm sopje van afwasmiddel. Voor plekken die lastig bereikbaar zijn, kunt u een oude tandenborstel gebruiken. Wrijf de fiets daarna droog met een doek. Verdient uw rijwiel een vipbehandeling? Smeer het frame dan in met een beetje wax of een vuil- en waterafstotende fietsolie. Zo is hij beter bestand tegen weer en wind.

2. Controleer de spanning van de fietsbanden

Met een beetje geluk gaan de banden van uw fiets zo’n 3 jaar mee. De levensduur kunt een stukje verlengen door een paar keer per jaar de bandenspanning te meten. Gebruik hiervoor een fietspomp met een metertje of kijk de plaatselijke fietsenmaker lief aan. Rijdt u op banden met de juiste spanning, dan slijten ze minder snel. Ook hoeft u minder hard te trappen en is het makkelijker sturen en remmen. Houd voor een fietsband van een gewone fiets een spanning tussen de 3,5 en 4 bar aan.

3. Behandel de remmen met olie

Het remsysteem van uw fiets krijgt nogal wat te verduren. Als u merkt dat remmen lastiger gaat, is het tijd om de remkabel te behandelen met olie. Haal de kabel met beleid los en smeer hem in met een speciale kettingolie (geen olijfolie of andere huis-tuin-en-keuken-olie!). Het verwijderen van de remkabel is even een handigheidje. U kunt altijd een buur met twee rechterhanden of de fietsenmaker vragen het voor te doen.

4. Maak de fietsketting schoon

Loopt de ketting van uw fiets niet helemaal soepel meer? Zet uw fiets dan op zijn kop en verwijder het vuil met een kettingreiniger en katoenen doek. Smeer de ketting vervolgens in met kettingolie en maak hem schoon met een doek. Te veel olie zorgt namelijk voor gespetter tijdens het fietsen. Daarna kunt u alle boutjes en moertjes nog even invetten met vaseline.

Extra onderhoud in de winter

  • Zet uw zadel bij sneeuw en ijs iets lager. Zo komt u makkelijker bij de grond en valt u minder snel
  • Stal uw fiets als het even kan binnen. Dat is altijd een goed idee, maar zeker in de herfst- en wintermaanden
  • Zorg dat u goed zichtbaar bent op de fiets. En nee, alleen een voor- en achterlamp is niet goed genoeg. Kijk met deze checklist of uw fiets aan alle eisen voldoet
  • Overweeg speciale fietswinterbanden. Deze banden hebben kleinere profielstukken (lamellen) dan normale fietsbanden en zijn flexibeler. Hierdoor heeft u meer grip op de weg en een korte remweg in de winter

[bron: brandweer.nl, milieucentraal.nl]

Altijd al willen rondsnuffelen in onze archieven?

Nog meer Slimme tips >
we all benefit