De fietsbellen van de toekomst

Laatst gewijzigd op: 11 juli 2024

Een fiets zonder bel is geen fiets. Het is zelfs wettelijk verplicht! Deze fietsbellen prijken in de toekomst op uw fiets.

De fietsbellen van de toekomst

Nederland is een fietsland. 84% van de bevolking heeft 1 of meerdere fietsen en we leggen gemiddeld 878 kilometer per fiets af. Niet gek, want het is niet alleen een gezonde en milieuvriendelijke manier van verplaatsen, u bent als fietser in de stad gemiddeld 5% eerder op uw bestemming dan een automobilist. In grotere steden zelfs 10% sneller. Fietsen is alleen niet zonder risico, per jaar komen er in Nederland zo’n 200 fietsers om door een ongeluk. Ongeveer 66.000 fietsers raken zodanig gewond dat ze naar het ziekenhuis moeten. Naast goede verlichting en remmen, is een fietsbel daarom ook onmisbaar. Fietsen zonder fietsbel kan u zelfs een boete opleveren van €35! Dit zijn de fietsbellen van de toekomst:

De bijna onzichtbare fietsbel

Een bel die er niet uitziet als een bel, ja dat kan! Oi lijkt meer op een moderne armband dan een fietsbel. Ook het geluid is niet met een normale fietsbel te vergelijken. De makers omschrijven het geluid als ‘een engel die op een klokkenspel speelt’. Deze hippe fietsbel heeft geen superkrachten, maar doet alles wat van een fietsbel verwacht wordt: de mensen om u heen waarschuwen als u er langs wilt.

De slimme fietsbel

De verwachtingen zijn hoog, want deze slimme fietsbel moet het aantal ongelukken op de fiets flink naar beneden brengen. Net zoals andere fietsbellen wordt deze bel gewoon op het stuur gemonteerd. Een technisch snufje maakt het bijzonder: de bel is verbonden met een app. Hiermee kunt u, voordat u op de fiets stapt, precies zien waar de gevaarlijke punten zijn op de route. Tijdens het fietsen wordt uw gps-locatie gevolgd, zodat u bij een gevaarlijk punt een waarschuwing krijgt. De bel gaat dan trillen en rood knipperen. U kunt ook een geluid instellen en de plekken die u gevaarlijk vindt zelf invoeren.

De fietsbel en bidon in één

Speciaal voor wielrenners en andere dorstige fietsers is er een bidon met fietsbel te koop. Handig, want bij een racefiets zit een bel op het stuur vaak in de weg. Deze bel zorgt ervoor dat wielrenners niet meer hoeven te roepen als ze er langs willen, maar gewoon kunnen bellen. De bidon past in alle moderne bidonhouders en is geschikt voor de vaatwasser. [bron: fietsersbond.nl, NOS.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?