6 fietsaccessoires die fietsen leuker maken

Laatst gewijzigd op: 30 juni 2021

In ons kikkerlandje hebben we meer fietsen dan inwoners. Dat het 1 van onze favoriete vervoersmiddelen is, is dus overduidelijk. Springt u ook graag op uw stalen ros? Dan zijn deze fietsaccessoires misschien iets voor u.

6 fietsaccessoires die fietsen leuker maken

1. Een telefoonhouder

Uw smartphone op de fiets gebruiken is een grote no-go. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek bleek dat de kans op een ongeluk minstens 25 (!) groter is bij het gebruik van een telefoon op de fiets. Niet voor niets staat hier dus een boete van € 95 exclusief administratiekosten op. Laat uw richtingsgevoel te wensen over of maakt u graag lange tochten met een uitgestippelde route? Dan is een telefoonhouder een aanrader. Hou er wel rekening mee dat u alleen uw telefoon mag bedienen als u stilstaat.

2. Een zadelhoesje

Wie geen zin heeft in een natte broek als het geregend heeft, is maar al te blij met een zadelhoesje. Voor een paar euro tikt u een fleurig hoesje op de kop die uw zadel drooghoudt en er ook meteen voor zorgt dat uw tweewieler beter opvalt. Dat scheelt weer gezoek in een grote fietsenstalling. Wordt u na een lange fietstocht vaak geplaagd door zadelpijn? Dan zorgt een hoesje met gel of een schapenvacht er misschien voor dat u wél lekker zit.

3. Fietstassen

De meeste fietstassen verdienen geen schoonheidsprijs. Maar dat deze tassen de uitvinding van de eeuw zijn als u boodschappen wilt vervoeren, is een feit. Fietsen met tassen aan uw stuur fietst niet alleen lastiger, maar is ook nog eens gevaarlijk. De goedgevulde tassen kunnen uw zicht wegnemen, waardoor u stoepranden en paaltjes eerder over het hoofd ziet. En dat niet alleen: een tas aan uw stuur maakt uw stalen ros minder stabiel en sturen moeilijker. Een grote bak voorop is om die redenen ook een afrader. Wilt u nieuwe fietstassen kopen? Met tassen met een inhoud van 45 liter kunt u heel wat boodschappen vervoeren. Canvas en bisonyl schijnt goed materiaal te zijn en een afstandhouder is handig om te voorkomen dat de tassen tegen het wiel aankomen.

4. Een hondenfietsmand

Het plezier dat fietsen met uw trouwe viervoeter geeft, is de investering in een hondenfietsmand dubbel en dwars waard. Hou bij het kopen rekening met het gewicht van uw hond en de maximale draagcapaciteit van de mand. De keuze in hondenfietsmanden is reuze: zo zijn er manden voor de voor- en achterkant van uw fiets te koop, gemaakt van riet of nylon en met een (oprolbaar) wind- en regenscherm. Om uw favoriete huisdier veilig te vervoeren, is het belangrijk dat de mand reflectie heeft, een veiligheidsriem en/of een veiligheidsrek. Een draadkoepel voor over de mand is ook een optie.

5. Een fietscomputer

In de prestatiemaatschappij waarin we leven is het de vraag of fietsen ook meetbaar moet zijn. Wordt u er wel blij van als u weet op welke snelheid u fietst en welke afstand u heeft afgelegd? Dan is een fietscomputer waarschijnlijk een goede koop. Tegenwoordig zijn de meest uitgebreide fietscomputers op de markt. Handige apparaatjes die niet alleen de snelheid, afstand en tijd in kaart brengen, maar ook werken als hartslagmeter en navigatie. Zorg er wel voor dat u de fietscomputer makkelijk van uw stalen ros kunt halen. Bij dieven zijn ze namelijk in trek.

Zijn mijn fietsaccessoires meeverzekerd?

‘Zijn mijn fietsaccessoires verzekerd?’, vraagt u zich misschien af. Dit verschilt per verzekeraar. Sluit u onze Diefstalverzekering af, dan vergoeden wij schade aan uw accessoires door (een poging tot) diefstal als uw fiets met een ART categorie 2-slot afgesloten is. Een elektronisch slot moet ook een E+ toevoeging hebben. Kiest u voor onze Allrisk Fietsverzekering, dan zijn uw accessoires verzekerd als de schade is veroorzaakt door een aanrijding of botsing, zelfs als dat uw schuld was. Als uw fiets van de weg is geraakt, om is geslagen of in het water is gekomen, zijn de accessoires ook verzekerd. Hetzelfde geldt voor een andere plotselinge en onverwachte oorzaak van buitenaf. Bijvoorbeeld schade die u zelf veroorzaakt heeft aan uw fiets.

Wat voor slimme tips zoekt u?