Gevaren foto’s van uw kinderen op social media

Laatst gewijzigd op: 20 juli 2017

Facebook en Instagram staan vol de schattigste foto’s van kinderen. Leuk om naar te kijken, maar niet zo onschuldig als het lijkt. Kent u de gevaren van foto’s op social media plaatsen?

Gevaren foto’s van uw kinderen op social media

Het eerste tandje van uw kind, die koddige vakantiefoto of een gezellig kiekje van een verjaardagsfeest. Foto’s van kinderen op social media plaatsen, is de normaalste zaak van de wereld. Er is zelfs een hippe Engelse term voor: sharenting. Een combinatie van opvoeden en online delen. Veel mensen weten alleen niet dat dit niet zonder risico’s is.

Dit zijn de gevaren van foto’s op social media plaatsen

Foto’s overnemen van social media is een eitje. Ondanks dat er auteursrecht op zit, word hier op internet weinig rekening mee gehouden. Facebook, Instagram en Twitter zijn immers gemaakt om foto’s te delen. Het gevaar is alleen dat foto’s worden opgeslagen en hergebruikt, zonder dat u het doorheeft. Ziet u ineens uw kind terug in een vakantiebrochure, tijdschrift of ergens op internet. Iets om rekening mee te houden voordat u een foto online plaatst. Zodra het online staat, heeft u er geen zeggenschap meer over. De advertenties die u op internet ziet, lijken soms wel voor u gemaakt. Droomt u over een vakantie? Dan komt u ineens overal advertenties voor vliegtickets tegen. Techbedrijven hebben namelijk een slim foefje om advertenties te personaliseren. Ze scannen een foto, bijvoorbeeld van uw pasgeboren kind, herkennen een baby en laten advertenties van babyspullen aan u zien. Het maakt helaas niet uit of uw foto’s afgeschermd zijn op Facebook. Nog iets om rekening mee te houden: door foto’s van uw kind online te plaatsen, creëert u een digitale identiteit. Tegen de tijd dat de kinderen oud genoeg zijn om zelf social media te gebruiken, hebben ze dus al identiteit op internet. Wie zegt dat ze daar blij mee zijn? Is uw kind oud genoeg om zelf foto’s te plaatsen op social media? Hou dan ook een oogje in het zeil.

  • Zou ik deze foto aan een willekeurige voorbijganger laten zien?
  • Wil ik dit voorbeeld geven aan mijn kinderen?
  • Vindt mijn kind dit later ook nog leuk om te zien?
  • Staan er mensen op de foto die liever niet online komen of kinderen waarvan de ouders dat liever niet hebben?
  • Kan ik deze foto ook op een andere manier delen? Bijvoorbeeld via WhatsApp of lekker ouderwets een foto laten afdrukken en opsturen

Wat voor slimme tips zoekt u?