Rijbewijs op zak? Post er geen foto van!

Laatst gewijzigd op: 29 augustus 2016

Na al die rijlessen en een zenuwslopend examen heeft u eindelijk uw rijbewijs op zak. De hele wereld mag het weten, dus plaatst u een foto van uw rijbewijs op Facebook, Twitter en Instagram. Geluk moet je delen, toch?

Rijbewijs op zak? Post er geen foto van!

“Gefeliciteerd!”, “En wanneer koop je je eerste auto?”, “We zijn weer een gevaar op de weg rijker!”. De reacties en likes op Facebook stromen binnen. Het lijkt zo onschuldig om een foto van uw rijbewijs op Facebook te plaatsen. Of een vrolijke selfie met uw paspoort of identiteitsbewijs, nét voordat u op vakantie gaat. Maar veel mensen weten niet dat dit identiteitsfraude wel heel makkelijk maakt.

Identiteitsfraude

Om identiteitsfraude te plegen, hebben criminelen persoonsgegevens nodig. Op uw rijbewijs en identiteitskaart staat eigenlijk alles wat daarvoor nodig is, van uw geboortedatum tot uw Burgerservicenummer (BSN). Het openen van rekeningen op uw naam, het kopen van producten en zelfs het afsluiten van verzekeringen is voor criminelen zo een eitje. En omdat de rekeningen vaak veel later binnenkomen, kan het lang duren voordat u het ontdekt.

De oplossing?

Hoe blij u ook bent met uw rijbewijs of hoeveel zin u ook heeft in de vakantie, zet geen foto van uw rijbewijs, paspoort of identiteitsbewijs op internet. Toch een kopie nodig? Met de app ‘Kopie-ID’ wordt misbruik een stuk lastiger. Privacygevoelige informatie, zoals uw Burgerservicenummer, kunt u met de app doorstrepen en u kunt een watermerk toevoegen.

4 nare gevolgen van identiteitsfraude

  • Er staan rekeningen, leningen creditcards of woonruimten op uw naam, zonder dat u hier iets van weet.
  • Uw mailbox stroomt vol met boze berichten van mensen die u als oplichter zien. Bijvoorbeeld omdat u ze heeft opgelicht via Marktplaats.
  • De politie vraagt u om op verhoor te komen, omdat u als verdachte gezien wordt.
  • Bij een grensovergang of controle wordt u aangehouden door de politie. [bron: politie.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?