Veilig motorrijden in de zomer

Laatst gewijzigd op: 22 november 2022

Gaat het kriebelen om weer rond te knorren met de motor zodra de dagen langer worden? Snappen we! Maar lees eerst even deze 6 tips om uw motor rijklaar te maken. Kunt u daarna veilig de ondergaande zon tegemoet touren!

Veilig motorrijden in de zomer

1. Breng de banden op spanning

Wanneer uw motor tijdens de wintermaanden binnen heeft gestaan, kunnen de banden wat lucht verloren hebben. Voor het eerste ritje is het daarom belangrijk om weer genoeg lucht in de banden te brengen. Houd zo’n 2,2 tot 2,5 bar aan voor de voorbanden en 2,5 tot 2,9 bar voor de achterbanden. Check bovendien of de banden geen droogrot hebben, geen haarscheurtjes hebben en nog genoeg profiel hebben.

2. Check de remmen

Goed werkende remmen zijn onmisbaar. Dat hoeven we niet uit te leggen. Maar controleer ze wel altijd even goed wanneer u weer voor het eerst na de winter de weg op gaat. Kijk naar de remschijven en remblokken en controleer de remvloeistof. Wanneer de motor niet meer genoeg remvloeistof heeft, is het belangrijk dit bij te vullen. Houd er ook rekening mee dat een dalend remvloeistofpeil kan betekenen dat de remblokken versleten zijn of dat het reservoir lek is.

3. Laad de accu op

Bent u een echte mooi-weer-rijder? Dan is de kans groot dat uw accu aan het begin van de zomer leeg is. Kwestie van opladen dus. Wanneer u uw motor tijdens de winter aan de druppellader heeft gehangen, zit er nog genoeg leven in de accu en is dit niet nodig. Controleer dan nog wel even de accuvloeistof als uw accu dit bevat.

4. Check alle vloeistoffen

Zoek naar natte plekken op de grond waar uw motor staat. Zo spot u een lekkage voordat u op de motor stapt. Ook handig: controleer of alle vloeistoffen nog op peil zijn en vul het gelijk bij als die te laag zijn. Checken of er genoeg vloeistof in alle tanks zit, is stap 1. De kwaliteit van de vloeistof controleren, is stap 2. Zitten er bijvoorbeeld luchtbelletjes in de vloeistof? Vervang de vloeistof dan om veilig de weg op te kunnen. Ook is het slim om de olie en het filter te verversen zodat u zeker weet dat de olie niet te oud is en de inhoud voldoende.

5. Controleer de ketting

Kijk even of de ketting genoeg speling heeft door de onderkant in he midden omhoog te duwen. Lukt dit 2 tot 3 centimeter? Perfect! Geef ‘m vervolgens een smeerbeurt zodat ‘ie helemaal soepel loopt.

6. Kijk of de lampen het goed doen

Dagen worden langer maar dit betekent niet dat u onderweg geen verlichting nodig heeft. In sommige landen is het verplicht om uw dimlicht ook overdag aan te hebben. Controleer de lampen daarom altijd goed voordat u ’s zomers op pad gaat. Nog een laatste tip: kijk ook even of uw motorverzekering nog klopt. Zo kunt u met een vertrouwd gevoel genieten van lange tourtochten of korte ritjes in de zon. Ruim baan!

Wat voor slimme tips zoekt u?