Geen richtingsgevoel? Dit is de oorzaak

Laatst gewijzigd op: 12 juni 2017

Terwijl de 1 een stad binnen een dag als zijn broekzak kent, kan de ander na jaren nog niet zonder navigatie op stap. Hoe komt dat?

Geen richtingsgevoel? Dit is de oorzaak

Of u een goed richtingsgevoel heeft, is afhankelijk van veel factoren. Werkt uw interne kompas niet goed? Dit kunnen de oorzaken zijn:

U vertrouwt niet op uw richtingsgevoel

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen slechter presteren als ze van te voren weten dat ze een ruimtelijke taak moeten uitvoeren, zoals het vinden van de weg. Dit geldt vooral voor vrouwen. Door te vertrouwen op uw richtingsgevoel wordt u hier automatisch beter in.

U bent een vrouw

Helaas is het geen fabel dat mannen een beter richtingsgevoel hebben dan vrouwen. Al er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen. Uit Noors onderzoek bleek dat mannen beter zijn in het ordenen van visuele informatie in hun brein. Dat helpt weer bij het oplossen van problemen, zoals het vinden van de weg. Misschien speelt de testosteronspiegel hierbij ook een rol. Andere onderzoekers ontdekten dat vrouwen weer beter zijn in het opsporen van spullen in huis. Ook handig.

U leunt te veel op herkenningspunten

Er zijn grofweg 2 manieren om een route te leren: aan de hand van herkenningspunten (‘rechtsaf bij de bakker’) of door afstanden en richtingen te onthouden (‘derde rechts, na de bocht links’). Een combinatie van deze strategieën werkt het beste. Te veel leunen op herkenningspunten is niet handig, ontdekte een Utrechtse onderzoeker. Als deze herkenningspunten worden weggehaald, is de kans heel groot dat u verdwaalt. En op een plek met weinig herkenningspunten, zoals het bos, is het al helemaal niet handig. Probeer een route daarom op verschillende manieren te leren. Let niet alleen op gebouwen, maar ook op afslagen bijvoorbeeld.

Uw hersenen werken simpelweg niet mee

Cellen in de entorinale schors (de wattes?) hebben grote invloed op het richtingsgevoel van mensen. Dat gebied grenst aan de hippocampus, een belangrijk hersengebied waar het geheugen wordt aangestuurd. Hoe sterker het signaal is in deze hersencellen, hoe makkelijker het is om de weg te vinden in een nieuwe omgeving. Misschien is het dus gewoon dikke pech als u een slecht richtingsgevoel heeft.

U gebruikt te vaak een navigatie

Misschien zit er standaard een navigatiesysteem in uw auto of gaat u niet naar een onbekende bestemming zonder Google Maps. Heel makkelijk natuurlijk, maar voor uw richtingsgevoel doet het niets goeds. U hebt veel minder aandacht voor de omgeving, waardoor het een stuk lastiger is om de route te onthouden. Zet die navigatie daarom ook een keer uit en bekijk thuis alvast de route. Wel verstandig: iets eerder vertrekken. [bron: wibnet.nl, nrc.nl]

Wat voor slimme tips zoekt u?