Vreemde geur in de auto? Dat kan gevaarlijk zijn

Laatst gewijzigd op: 15 februari 2018

Hoe ouder de auto is, hoe minder fris hij meestal ruikt. Maar los van een muffe aircolucht, zijn er ook autogeuren waarbij er wél een alarmbel moet gaan rinkelen.

Vreemde geur in de auto? Dat kan gevaarlijk zijn

De auto ruikt naar gas

Als u een penetrante gaslucht ruikt als u de auto start, is de kans groot dat het om een gaslek gaat. Meestal is deze geur extra sterk als u de ventilatie of airconditioning in de auto aanzet. Blijf niet rijden met een auto die naar gas ruikt, maar kom meteen in actie. Het beste kunt u contact opnemen met uw garage, zodat ze het lek kunnen opsporen en maken.

De auto ruikt zoet

Ook als er een hele zoete geur uit het koelingssysteem van de auto komt, is dat een goede reden om direct naar de garage te rijden. Waarschijnlijk komt deze geur van het giftige ethyleen glycol, beter bekend als antivriesmiddel. Vaak is er dan een lek in het koelsysteem, de radiatoren of de verwarmingselementen van de auto. Misschien kunt u de geur van antivriesmiddel niet direct plaatsen, want volgens veel mensen ruikt het naar stroop.

De auto ruikt naar brandstof

Ruikt u een snufje benzine of diesel? Parkeer de auto dan zo snel mogelijk op een veilige plek. Deze geur kan komen door een brandstoflek. En dat is heel brandgevaarlijk. Neem zo snel mogelijk contact op met Pechhulp of een andere hulpdienst.

De auto ruikt naar brand

Bij een brandlucht in de auto, denkt bijna iedereen: ‘Dit is foute boel’. Het beste is om op zo’n moment de auto langs de kant te zetten en te kijken waar de geur vandaan komt. Een smeulende geur kan komen door oververhitte remblokken of door weg te rijden met de handrem erop. Laat de auto minimaal 15 minuten afkoelen en bel bij twijfel altijd een hulpdienst.

En wat doe ik tegen die vieze aircolucht?

Die muffe lucht die uit de airco komt, wordt vaak veroorzaakt door schimmels en bacteriën in de ventilatiekanalen. Om deze geur te voorkomen, is het slim om de airco 5 minuten uit te zetten voordat u de motor afzet. De verdamper van de airco heeft dan meer tijd om op te drogen, waardoor bacteriën bijna geen kans krijgen. U kunt de airco ook laten reinigen. Liever niet de geur van sigarettenrook en natte hond in de auto? Met deze tips zijn deze geurtjes zo weg.

Wat voor slimme tips zoekt u?