Hoe uw wasdroger brand veroorzaakt

Laatst gewijzigd op: 16 juli 2018

Een beetje stof in huis is niet erg, tenzij het in de wasdroger zit. Dat de wasdroger van alle elektrische apparaten in huis het meest brandgevaarlijk is, heeft namelijk alles te maken met een verstopt stoffilter.

Hoe uw wasdroger brand veroorzaakt

Na iedere droogbeurt zit er standaard een laagje stof in de droger. Als je het stoffilter netjes schoonmaakt, is dat geen probleem. Doe je dat niet? Dan loop je het risico op brand. Opgehoopt stof kan in combinatie met gloeiende verwarmingselementen, vonkende contacten of een defecte motor namelijk zo vlam vatten. Een ander gevaar van een stoffige droger, is dat de ventilatoren niet goed hun werk kunnen doen. De warmte kan het apparaat dan niet verlaten, waardoor de kans op oververhitting groot is. En oververhitting is de basis voor een huis in vuur en vlam.

Geen droger = geen brand

Een inkoppertje: wie geen wasdroger heeft, hoeft ook niet bang te zijn voor brand in de droger. Het is misschien even wennen (doei zachte handdoeken!), maar het is wel een makkelijke manier om geld te besparen. Het scheelt niet alleen de aanschaf van een droger à €400, maar ook zo’n €80 tot €100 per jaar aan energie. Stap over op een ouderwetse droogmolen of droogrek en maak optimaal gebruik van zonnige dagen. Vergeet niet dat in de wasmachine ook een stoffilter zit dat regelmatig schoongemaakt moet worden.

Brand in de wasdroger voorkomen – 7 tips

  1. Maak het stoffilter na elke droogbeurt schoon. De makkelijkste manier om brand in de wasdroger te voorkomen, is door het stoffilter na elke droogbeurt schoon te maken. Zuig ook meteen de ruimte waarin het filter zit en maak de afvoerslang af en toe schoon. Nog een voordeel van een stofvrije filter: de droger gebruikt minder energie.
  2. Gebruik de droger alleen als u in de buurt bent. Als er dan iets gebeurt, bent u er als een speer bij. Hetzelfde geldt natuurlijk voor andere elektrische apparaten. Van de wasmachine tot de oven.
  3. Zorg voor een rookmelder in de ruimte van de wasdroger. Een rookmelder ophangen is zo gepiept. Vergeet deze rookmelder niet te koppelen met de andere rookmelders in huis. Als er dan één rookmelder afgaat, gaan ze meteen allemaal af.
  4. Zet niks op de droger. Stel dat er toch brand in de droger ontstaat, versnellen de spullen die erop staan dit proces. Zoek zelfs voor de kleinste frutsels een andere plek.
  5. Sluit de droger aan op een geaard wandstopcontact. Met een stekkerdoos of haspel is de kans op brand groter.
  6. Zet de droger vrij. Zo weet u zeker dat de droger zijn warmte goed kwijt kan. Het is belangrijk dat de roosters voor de lucht aan- en afvoer niet bedekt zijn en dat de luchtafvoerslang vrij ligt. Zet de droger ook nooit op een ondergrond met een tapijt. Een plekje met een zo glad mogelijke oppervlakte is het beste.
  7. Stop niet zomaar alles in de droger. Textiel dat in contact is geweest met olie, vet, verf of was hoort niet in de wasdroger. Droog ook geen kleding of producten met schuimrubber of rubber. Bent u nou toch in een schoonmaakbui? Maak dan ook meteen de afzuigkap schoon om brand in huis te voorkomen [bron: consumentenbond.nl, lauraenjames.com]

Wat voor slimme tips zoekt u?